Рада розвитку громад і територій: Президент дав доручення органам місцевого самоврядування

Тарифи на теплопостачання можуть знизитися до 30%. Про це говорили під час засідання Ради розвитку громад і територій за участю Президента України Володимира Зеленського, прем’єр-міністра Олексія Гончарука, представників Кабміну та голів обласних державних адміністрацій.

Під час засідання було порушено питання тарифів на теплопостачання. Глава держави наголосив на необхідності їх зниження з огляду на здешевлення газу на 30%.

«Вони не можуть віддавати 50, 60 чи 70 відсотків своєї зарплатні. Платіжка за комунальні послуги не повинна бути вироком для людей», – зазначив Володимир Зеленський.

Президент дав відповідне доручення, а уряд вже ухвалив постанову, яка дозволяє перерахувати тариф та зменшити суму в платіжці за тепло до 30%.

Так, від сьогодні теплопостачальники можуть зробити перерахунок. Відтак, платіжка за грудень вже може бути нижча на третину. Проте, від міста до міста цифра може різнитись.

За словами прем’єр-міністра Олексія Гончарука, всі відповідні інструменти для проведення перерахунку сьогодні уряд надав місцевій владі.

«Щойно на Раді розвитку громад і територій звернувся до міських голів та органів місцевого самоврядування, аби вони провели відповідні перерахунки. Українці повинні відчути зміни у своїх платіжках вже зараз, а не через 3-5 років. Ми дали необхідний механізм. Тепер  відповідальність — на владі на місцях», – зауважив Олексій Гончарук.

Крім того, Президент України Володимир Зеленський наголосив на необхідності впровадження заходів з енергоефективності у житловому фонді, адже вони сприятимуть зменшенню використання енергоносіїв і, як наслідок, – зниженню витрат на комунальні послуги.

Прем’єр-міністра Олексій Гончарук зі свого боку додав, що впродовж наступного року в межах програми енергоефективності та термомодернізації, пропонується вдосконалити щонайменше 1 тис. будинків у 10 пілотних містах. Масштабній термомодернізації сприятиме Фонд енергоефективності.

Від реалізації вказаної програми, крім вигоди для мешканців (поліпшення житлового фонду та економія енергоресурсів і витрат на комунальні послуги, тобто соціальний ефект), очікується також економічний ефект. Адже завдяки реалізації програми з’являться додаткові робочі місця та економічні проєкти.

Президент України резюмував, що очікує від місцевої влади до 15 січня 2020 року подачі заявок на участь у програмі з енергоефективності на адресу уряду.

Додати коментар