В зеленій зоні біля фабрики може з’явитися навіть алея сакур

16 грудня на швейній фабриці ТОВ “НУС” у Переяславі власник цього підприємства Олександр Пироговський та його директор Олексій Дикий провели пресконференцію. На неї було запрошено представників місцевих ЗМІ та громадськості. Причиною послугувало те, що 12 грудня на прилеглій до фабрики площі, яка також є приватною територією, було спиляно ряд великих ялин, що викликало неабиякий резонанс у соцмережах – повідомляє Переяслав.City.

Олександр Пироговський пояснив, що дерева було спиляно у рамках початку благоустрою цієї території. Сказав, що ніколи навіть не міг собі уявити, що громада обуриться діями керівництва фабрики по упорядкуванню цього місця, що буде така реакція.

– Для нас було дуже боляче і прикро, – наголосив. – Тим більше, що деякі дописувачі залишали вже зовсім неприйнятні образи та прокляття.

Зазначив, що у власності підприємство перебуває вже восьмий рік. І за цей час на ньому було пророблено велику роботу, щоб такий великий майновий комплекс не залишався бездіючою облудою у центрі міста. Оскільки ще попереднім власником було приватизовано не лише фабричну, а й прилеглу територію, зокрема, біля 10 соток перед фасадом, то щороку ставилися завдання про її утримання в належному стані. Разом з тим щороку ж виникали і проблеми через те, що під величезними ялинами нічого не можна було посадити. Під ними могли влаштовувати собі лежбище лише бродячі собаки. Також ялини затуляли фасадну частину фабрики і таке інше. Тож тривалий час вивчали питання, як вийти з цієї ситуації? Розглядали варіант, щоб спиляти лише деякі дерева. Та у цьому випадку виходило, що вони розташовувалися так, що спилювати довелось би кращі, а залишити гірші. Врешті-решт, порадившись з фахівцями, вирішили спиляти всі старі, а залишити чотири молоді ялини, що і зараз ростуть вздовж фасаду.

Від міської ради було отримано на це необхідне письмове погодження. Сказав, що якби було заперечення чи якесь застереження, то діяли б не так рішуче. Було б вивчення громадської думки, можливо, і зовсім би їх не чіпали. Не було б ніякого морального негативу у соцмережах. Та й з економічної точки зору краще було б нічого не робити. Адже на звільнення від дерев цієї площі вже затрачено великі кошти підприємства. Проте хотілося, щоб це місце стало однією з кращих зелених зон у Переяславі. Тому з часом для її благоустрою буде затрачено ще більше.

– Потрібно буде ще викорчовувати пеньки, що залишилися, розробляти план цієї зеленої зони, – поділився своїм баченням Олександр Пироговський, – висаджувати тут троянди, дерева, кущі, траву.

Наголосив, що через певні події, що траплялися в останні роки у місті, у багатьох переяславців, очевидно, сформувалася недовіра до започаткування тих чи інших проектів. Припустив, що люди, можливо, не вірять і в те, що роботи, які почалися перед фабрикою, насправді для того, щоб це місце стало кращим, ніж було. Також зазначив, що хотів би, щоб у соціальних мережах було обговорення, щоб люди подавали свої пропозиції, яким вони б хотіли бачити новий благоустрій цього місця. Якщо буде висловлено досить раціональних думок, то десь наприкінці січня наступного року можна було б зробити їх узагальнення, щоб вийти вже на конкретний проект. Звісно ж, до цієї роботи планується залучити і професійних архітекторів.

– Особисто мені б хотілося, щоб, крім тих ялин, що залишилися, тут були найкращі дерева, які б могли прикрасити наше місто і цю частину нашої території. Не пошкодую для них грошей, – сказав. – Вже дивився каталоги. Дерева будуть висаджуватися півтори-два метри висотою, десять-двадцять сантиметрів у стовбурі. Одна алея тут могла б бути із сакур. Також мені подобаються клени червоний, жовтий, горобина і таке інше.

Висловив впевненість, що переяславці, молодь, мами з дитячими візками з часом із задоволенням приходитимуть сюди для відпочинку.

Відповів на запитання журналістів. А у ході подальшого спілкування учасники цього заходу висловлювали і власні пропозиції, як привабливіше для жителів та гостей міста могла б виглядати ця територія. Практичні роботи по її устрою планується розпочати вже на весні наступного року.

Леонід Мілютін

Додати коментар