Відбувся міський семінар вчителів основ здоров’я

7 листопада 2019 року на базі Переяславської ЗОШ І-ІІІ ступенів №3 проходив міський семінар вчителів основ здоров’я з теми: «Навчайся та вчи по – новому. Інтерактив та креативність на уроках основ здоров’я». Як вчитель основ здоров’я, і як керівник освітнього закладу, мав нагоду познайомити присутніх із системою роботи школи в напрямку здоров’язбереження.
Ми повинні чітко усвідомити, що навчити учнівську молодь зберігати і зміцнювати своє здоров’я, забезпечити активну участь кожного — одне з важливих завдань Нової української школи. Створення безпечного і комфортного освітнього середовища є одним з основних принципів Нової української школи (НУШ). На практиці це кропітка, тривала та багатокомпонентна робота всіх учасників освітнього процесу: адміністрації та персоналу закладу, вчителів, учнів і їхніх батьків, оскільки шкільний мікросоціум, у який потрапляють діти, повинен відповідати їхнім потребам і бути завжди сприятливим для розвитку особистості.
За статистичними даними рівень захворюваності дітей шкільного віку в Україні щорічно зростає, що пояснюється такими причинами:
 підвищенням розумового навантаження
 зменшенням фізичної активності
 нераціональним харчуванням
 порушенням режиму відпочинку, сну та інших аспектів умов життя.
Враховуючі чинники ризику, зусилля нашої школи зосереджені на провідних напрямах:
 Раціональне харчування
 Рухова активність 
 Організація здорового середовища.
Під час семінару вчителі основ здоров’я мали змогу побачити, як наш заклад забезпечує створення здорового і комфортного освітнього середовища здобувачів освіти , а саме створення куточків відпочинку в коридорах, естетичне та пізнавальне оформлення класних кімнат та коридорів школи, систематичні музичні перерви, наявність шкільної фіто ферми (озеленення класних кімнат та коридорів школи рослинами, які очищають повітря та заряджають школярів позитивною енергетикою).
Щодо рухової активності , то справді, тут ми є надзвичайно активними і креативними, адже маємо в арсеналі досить багато цікавих напрацювань, а особливо проведення вправ з тимбілдингу. Тимбілдингові вправи ми практикуємо з використанням технології БРИКОЛАЖ. Мої помічники, учні 6 класу продемонстрували вчителям, як виконувати цікаві вправи – «ЖОЛОБКИ», «ТРУБОПРОВІД ДРУЖБА», «КАТУШКА», «СКАНЕР», «КИТАЙСЬКІ ПАЛИЦІ», «ВОГНИК ДРУЖБИ», «ЕКОПЕРЕПРАВА», «САНІТАРИ ПРИРОДИ» та ін. Також, в ході семінару, вчителі ознайомилися з цікавими вправами німецького психолога Клауса Фопеля, та дагестанського лікаря – психіатра Хасая Алієва. Вправи зазначених фахівців потрібно, і просто необхідно, практикувати на уроках в освітніх закладах.
Усі учасники семінару також не залишилися без подарунків – вони отримали плакати та літературу, яка стосується здоров’язбереження та може бути використана в освітньому процесі.

Джерело

Додати коментар