11 листопада – Міжнародний день енергозбереження!

       Це свято було засноване у квітні 2008 року за ініціативи міжнародної екологічної мережі SPARE. Участь у проекті побажало взяти близько 20 країн. Саме тому свято отримало статус міжнародного. Основна мета свята – привернути увагу влади та громадськості до раціонального використання ресурсів та розвитку поновлюваних джерел енергії. Україна володіє багатими природними ресурсами та важливими міжнародними водними джерелами, а отже її промислова діяльність та споживання енергії мають значний вплив на глобальні кліматичні зміни. Економія енергії дозволить знизити забруднення навколишнього середовища.

       Місто Переяслав теж активно долучається до збереження клімату та довкілля. Першим та головним кроком є підписання Угоди мерів, започаткованої Європейським Союзом, котра охоплює місцеві та регіональні органи влади, які беруть на себе добровільні зобов’язання підвищувати енергоефективність. Наше місто взяло на себе зобов’язання скоротити викиди СО2 до 2030 року на 30%. Впроваджена постійно діюча автоматизована система енергомоніторінгу «Київщина енергоефективна», що здійснює моніторинг та контроль за ефективним використанням теплової енергії, газу, електричної енергії, води установами бюджетної сфери нашого міста. 25 жовтня 2018 року прийнято рішення сесії міської ради «Про затвердження «Плану дій зі сталого енергетичного розвитку та клімату міста Переяслава-Хмельницького на 2018-2030 роки», що є енергетичною стратегією міста.

       Сьогодні наше місто приймає участь у проектах: «Енергоефективність у громадах–ІІ», який впроваджує компанія GIZ за дорученням Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) та Асоціація малих міст України, а також HOUSES, основною метою якого є мобілізація співвласників житла в багатоквартирних будинках в Україні та підтримка їхньої мотивації до підвищення рівня енергоефективності власних будинків.

     Тож давайте об’єднаємо наші зусилля та будемо дбати  про енергоефективність, захист довкілля та сталий розвиток нашого міста, адже ця  справа стосується усіх нас, так як найпростіші та елементарні заходи енергозбереження доступні кожному і можуть бути застосовані в побуті фактично повсюди.

Додати коментар