Будинок Земства в Переяславі

Сучасним жителям міста мабуть важко уявити Переяслав без окремих архітектурних об’єктів: громадських споруд, церков, навчальних корпусів закладів освіти, адже вони неповторні, оригінальні, авторські. Суттєвим компонентом історично сформованої центральної частини міста по праву займають два корпуси ЗНО №2 по вул. Б.Хмельницького. Обидві споруди мають наріжне розташування, обидві авторського планування, але різні за архітектурою, віком, а головне первісним призначенням. В даному пості звертаю увагу на найдавнішу в Переяславі споруду адміністративного призначення – Будинок Переяславського Земства. Історія цього будинку розпочалась ще в серпні 1886 р., коли згідно рішення чергових Земських зборів була обрана будівельна комісія по будівництву нових будинків земства у складі гласних: М.М.Раіча, І.М.Холодного, І.І.Бутовича, П.А.Майбороди, А.Я.Ісаєвича, голови управи А.В.Стороженко. На екстреному зібранні 1 грудня 1886 р. комісія внесла пропозицію збудувати один двоповерховий будинок Земства з каменю та цегли, замість раніше затверджених двох :Окружного суда і Мирових суддів та Земської управи й Присутствій селянського і воїнського. Зібрання затвердило цю пропозицію і надало право комісії обрати на власний розсуд спосіб будівництва господарчий чи підрядний. Комісія обрала більш ощадний – господарчий. (М.М, Раіч і А.Стороженко повністю керували будівництвом нового земства. Тому що губернський технік виявився некомпетентним). Закупівлею будівельного матеріалу повністю завідував М.Раіч, архітектора не запрошували з причин економії коштів, тому архітектурними питаннями займались Стороженко і Раіч. В 1887 р. заклали підмурівки довжиною 57 аршин і шириною 28 аршин, до речі з трахтемирівського каменю, а 25 листопада 1888 р. двоповерховий будинок був прийнятий у відомство Земства. Його кошторис склав 53.312.руб.36 коп.
Одночасно з будинком була зведена цегляна огорожа по двом сторонам, на садибі збудовані: сарай, льодник, льох, колодязь, туалети, розбитий палісадник, замощений проїзд, перебудований флігель.
Архітектура будинку Земства має характерну для класицизму фасадну композицію, строго симетричний. Наріжники першого ярусу декоровані рустом. Фасади мають по ярусне членування. На осі споруди в рівні другого ярусу балкони.
До 1941 року будинок використовувався, як адміністративний: з 1888 р. до 1919р. тут розміщувалась земська управа, відбувались Земські зібрання, з 1919 – перебував революційний комітет, з 1920 – Рада робітничих, селянських і червоноармійських депутатів, повітовий виконком з 1921 р.. Під час ІІ світової війни будинок був пошкоджений. Після капітального ремонту на початку 60-х рр. ХХ ст. був відданий відділу освіти під навчальний заклад.

Джерело

Додати коментар