Відкрито виставку «Переяславський скансен: погляд крізь роки… (до 55-річчя Музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини)»

13 жовтня 2019 року в Музеї хліба відкрилась виставка «Переяславський скансен: погляд крізь роки…».

У 2019 р. виповнюється 55 років від початку будівництва Музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини – першого вітчизняного скансену.

Вагомим підґрунтям для створення музею була етнографічна експозиція, що існувала з 1958 р. у приміщенні споруд колишнього Михайлівського монастиря. У трапезній був відтворений фрагмент інтер’єру української селянської хати, а на території двору встановлені перші архітектурні пам’ятки (комора та вітряк). Доповнювала експозицію чимала колекція сільськогосподарських знарядь праці, гужові транспортні засоби, гончарна й чинбарська майстерні.

На початку 1960-х рр. виник задум про створення повноцінного етнографічного музею під відкритим небом. Ініціаторами цієї ідеї були місцевий краєзнавець Єфрем Федотович Іщенко (1919-1976) та співробітники Переяслав-Хмельницького державного історичного музею (далі ПХДІМ).

Створення музею було приурочене до 150-річчя із дня народження Т.Г. Шевченка. Вшановуючи пам’ять про перебування поета на Переяславщині, було вирішено закласти в місті парк і створити етнографічний музей. У вересні 1963 р. за сприяння П.Т. Тронька була виділена земельна ділянка площею 5 га. У лютому 1964 р. на території скансену встановлено перший музейний об’єкт – гамазей із с. Пристроми Переяслав-Хмельницького р-ну Київської обл. Весною 1964 р. громадськістю міста було розпочато висадку дерев. Упродовж декількох наступних років встановлено низку інших музейних об’єктів: кузня із с. Горбані Переяслав-Хмельницького р-ну; хати з с. Нова Вабля Бородянського р-ну Київської обл.; двір селянина-середняка; двір селянина-промисловця тощо.

Науково-методичний супровід реалізації проекту музею просто неба забезпечувала попередньо створена Вчена рада ПХДІМ у складі М.І. Сікорського, Є.Ф. Іщенка, М.І. Жама, М.П. Палагути, Р.О. Юри, Г.В. Борисевича. До становлення переяславського скансену долучилися представники громадськості, видатні державні, громадські та наукові діячі.

На виставці демонструються документи та світлини з архівних відділів Переяслав-Хмельницької міської ради і Переяслав-Хмельницької районної державної адміністрації, Державного архіву Київської області, приватних колекцій О. Жам, Г. Козій, З. Гудченко, В. Щербини, C. Вовкодава, пов’язані з початковими етапами створення Музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини.

Виставка відкрита для огляду до 1 листопада 2019 р.

Додати коментар