У День уродин згадуємо Михайла Сікорського…

13 жовтня 1923 р. в Чигирині народився Михайло Іванович Сікорський – український історик. Заслужений працівник культури України.
Михайло рано втратив батьків, виховувався в дитячому будинку.
Навчався на історичному факультеті Київського державного університету ім.Т.Г. Шевченка.
По закінченню навчального закладу, Михайло Іванович був призначений на посаду директора Переяслав-Хмельницького історичного музею.
За шістдесят років подвижницької праці Михайло Іванович Сікорський зробив вагомий вклад у дослідження історії та культури древньої переяславської землі, перетворив м.Переяслав-Хмельницький на видатний осередок культури й духовності, скарбницю пам’яток історії нашої Країни, створив унікальний музейний комплекс – Переяслав-Хмельницький державний історико-культурний заповідник, що складається з 27 тематичних музеїв, 370 нерухомих пам’яток народної архітектури, близько 200 тисяч експонатів, завдяки чому Переяслав-Хмельницький став одним із найвідоміших туристичних центрів України.
У 1999 р. заповідник отримав статус національного і змінив назву на Національний історико-етнографічний заповідник «Переяслав».
М.І. Сікорський призначається на посаду генерального директора, а з квітня 2008р. – почесного генерального директора НІЕЗ «Переяслав».
Із 1984 р. Михайло Іванович – Почесний громадянин м. Переяслава-Хмельницького.
У 1989 р. йому присуджено Державну Премію УРСР ім.Т.Г Шевченка в галузі літератури, журналістики і мистецтва.
В 1993 р. за видатні заслуги в розвитку українського краєзнавства, дослідження національної історико-культурної спадщини М.І. Сікорському присуджено республіканську премію ім. Д.Яворницького.
Рішенням вченої ради Переяслав-Хмельницького державного педагогічного інституту ім.Г.С.Сковороди Михайлу Івановичу присвоєно вчене звання доцента кафедри історії та культури України.
Загальними зборами Української Академії архітектури і мистецтв М.І.Сікорського обрано почесним її членом із врученням диплому, а за багаторічну діяльність та значний особистий внесок у розвиток єврейської культури України присвоєно звання «Почесний діяч Єврейської ради України».
У 2001 р. за значний інтелектуальний внесок у розвиток України Сікорському М.І. присуджена премія ім. В.Вернадського, а у 2003 р. він став лауреатом премії «Гордість України».

11 березня 2005 року «За самовіддане служіння Україні на ниві збереження і увічнення культурної та духовної спадщини українського народу, багаторічну подвижницьку науково-просвітницьку діяльність» Сікорському було присвоєно звання Героя України з врученням ордена Держави.
М.І. Сікорський систематично публікував матеріали з історії України, краєзнавства, археології, пам’яткознавства в наукових збірниках, альманахах, найрізноманітніших періодичних виданнях як в Україні, так і за кордоном.
Автор 130 наукових праць і публікацій, серед них – 12 книг і монографій: «На землі Переяславській», «Скарби нашої пам’яті», «Велика сучасність державного діяча», «Українська народна естетика», «Музеї землі Переяславської».
Він входив до редколегій журналів «Українська культура» та «Музеї України».
Ім’я Михайла Івановича Сікорського внесено до Книги пошани республіканського правління Українського товариства охорони пам’яток історії та культури.

Джерело

 

Додати коментар