У місті відбувся обласний науково-методичний семінар «Виклики Нової української школи: стандарт, освітній процес, оцінювання»

25 вересня 2019 р. на базі Переяслав-Хмельницької гімназії відбувся обласний науково-методичний семінар «Виклики Нової української школи: стандарт, освітній процес, оцінювання». Учасниками заходу стали педагогічні працівники закладів освіти нашого міста, району, об’єднаних територіальних громад, Бориспільського району,  профільних методистів методичних кабінетів.

Семінар проходив за участі Світлани Фіцайло, заступника начальника відділу змісту освіти мовної політики та національних меншин Головного управління загальної середньої та дошкільної освіти Деректорату дошкільної та шкільної освіти Міністерства освіти і науки України, Руслана Шаламова, Заслуженого учителя України, кандидата біологічних наук, директора науково-методичного відділу ТО «Соняшник», керівника робочої групи з модернізації програм з біології, експерта та укладача тестових завдань із ЗНО з біології, голови Методичної комісії Міжнародної природознавчої гри «Геліантус», Тетяни Матущенко, завідуючої відділом методики викладання біології, хімії, екології, основ здоров’я КНЗ КОР КОІПОПК.

З вітальним словом звернулася Валентина Губенко, заступник міського голови та Петро Ярмоленко, начальник відділу освіти Переяслав-Хмельницької міської ради.

 Світлана Сергіївна окреслила окремі питання щодо розроблення стандарту базової та профільної середньої освіти ( Природничо – математична галузь). Акцентувала увагу на питаннях нормативного і навчально-методичного забезпечення з упровадження інтегрованого курсу «Природничі науки», сучасних підходах викладання природничо-математичних дисциплін в умовах модернізації освіти. Основні тези виступу стосувалися актуальності профільного навчання в старшій школі; ідеї інтегрованих курсів як загальної тенденції світових освітніх систем; ролі опорних шкіл у наданні учням можливості вибирати навчальні предмети для поглибленого вивчення і, як наслідок, зростанні мотивації до навчання.

В ході семінару Р.В. Шаламов розкрив методологію формування критичного мислення, як важливої складової навчальної діяльності на уроках біології, можливості використання на заняттях біології завдань природознавчої гри «Геліантус», провів аналіз змістових ліній сертифікаційних робіт ЗНО з біології, окреслив коло проблемних питань щодо успішного складання тестів школярами та вказав на шляхи їх вирішення. 

Т.А.Матущенко проаналізувала участь освітніх закладів області у Міжнародній природничій грі «Геліантус».

На завершення семінару розгорнулася надзвичайно цікава, водночас гостра і продуктивна дискусія. Світлана Сергіївна відповідала на запитання присутніх.

 

 

 

У роботі семінару взяли участь 74 педагоги, які отримали сертифікати та мали змогу ознайомитись з навчальною літературою, яку представив директор творчого об’єднання «Соняшник» Маршавка Юрій Олександрович .

Методичний кабінет відділу освіти дякує адміністрації гімназії за прийом учасників семінару практикуму , міській та районній профспілці за допомогу в організації заходу.

Додати коментар