У столиці проходить засідання круглого столу по програмі Міжнародного проекту (WIZID) “Цінності інклюзії – це діалог у громадянському суспільстві”

За дорученням голови Київської облдержадміністрації Mykhailo Bno-Airiian, з метою залучення інвестицій у соціальну сферу Киівщини, проведений Україно-німецький круглий стіл по програмі Міжнародного проекту (Wizid) «Цінності інклюзіі -це діалог у громадянському суспільстві». Модерував круглий стіл заступник голови облдержадміністрації Viacheslav Kucher, участь взяли керівник Мальтійської служби доромоги з міста Магдебург Olіver Braun, директор Департаменту соціального захисту населення Киівщини Ігор Мещан, керівники соціальних служб та організацій з Магдебурга: Марк Феска, Андреа Клас, Петер Гельмут, Корнелій Штегеман, Анна Волентир, Андреас Ізензеє, представники посольства Федеративної Республіки Німеччина, міський голова Переяслав-Хмельницький Тарас Костін, його заступник Валентина Губенко, керівники всіх 11 інтернатних закладів соц сфери Киівщини, серед них і директор центру соціального захисту пенсіонерів і інвалідів Раїса Голованова, лідери громадських організацій, професор Національної академії державного управління при Президентові України Мілена Кравченко та її студенти. Перший Результат – фінансова та гуманітарна підтримка модернізації Переяслав-Хмельницького Центру інвалідів та ветеранів. Друге – за рахунок Магдебурзців керівники та провідні фахівці всіх 11 інтернатних закладів пройдуть стажування в аналогічних закладах Німеччини!!! А головне – ми спільно долучимось до реалізації Міжнародного проекту Wizid та зробимо багато корисного для інклюзіі осіб з інвалідністю!!! Все це сталося завдяки наполегливій праці Департаменту соц захисту населення Киівщини та директорки Переяслав-Хмельницького центру ветеранів та інвалідів Раїси Петрівни Голованової.
Довідково: В Київській області станом на 01.01.2019 року проживає 104 тис. осіб з інвалідністю. Середній розмір пенсії по інвалідності становить 2141,95 грн.
Для забезпечення обслуговування осіб з інвалідністю та надання їм соціальних послуг в області функціонують 37 управлінь соціального захисту населення, 35 територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг) та 11 інтернатних закладів.
У 28 закладах соціального обслуговування (надання соціальних послуг) особам з інвалідністю надаються соціальні послуги з представництва інтересів, а також впроваджено нові послуги підтриманого проживання в 15 установах стаціонарного догляду.
Соціальні послуги денного догляду для дітей з інвалідністю надаються в Переяслав-Хмельницькому центрі соціального захисту пенсіонерів та інвалідів та Березанському міському територіальному центрі надання соціальних послуг.
Також одним із пріоритетних напрямів діяльності системи освіти Київської області є реалізація державної політики у частині забезпечення прав дітей з інвалідністю на здобуття якісної освіти.
Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 12 липня 2017 року № 545 «Про затвердження Положення про інклюзивно-ресурсні центри», у Київській області створено та зареєстровано в єдиному державному реєстрі 41 інклюзивно-ресурсний центр.
У 2018/2019 начальному році в закладах загальної середньої освіти Київської області навчається 211392 учні, з них дітей з особливими освітніми потребами нараховується 16696 осіб (6445 – діти дошкільного віку, 10251 – шкільного).
В області функціонує 404 закладів освіти з інклюзивним навчанням: 303 заклади загальної середньої освіти, в них 764 інклюзивні класи, 1054 учні, уведено 613,25 ставок асистента вчителя; закладів дошкільної освіти – 101, в них 130 інклюзивних груп, 249 дітей, уведено 112 ставок асистента вихователя.
З метою реалізації державної політики у сфері забезпечення права дитини на проживання і виховання у сім’ї, з початку 2015/2016 навчального року в області 200 дітей з позитивною динамікою у розвитку реінтегровано із закладів освіти обласної комунальної власності у сім’ї за місцем проживання, де організовано їх навчання за інклюзивною або індивідуальною формами (2015/2016 н.р. – 53 дитини; 2016/2017 н.р. – 54 дитини; 2017/2018 н.р. – 64 дитини; 2018/2019 н.р. – 29 дітей,).
Налагоджено тісну співпрацю з Київським обласним центром фізичної культури та спорту інвалідів «Інваспорт», Київським обласним центром фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» з питань фізкультурно-оздоровчої роботи з дітьми, які мають особливі освітні потреби.

Додати коментар