Ліцей-інтернат “Патріот” стає все популярнішим – кількість учнів тут помітно збільшиться

Василь Козій: “З першого вересня розпочнемо

вже третій навчальний рік як ліцей військового профілю”

Не так давно на обласній педагогічній колегії начальник департаменту освіти КОДА Віра Рогова поставила за приклад проведення вступної кампанії в Переяслав-Хмельницькому ліцеї-інтернаті “Патріот”. Про підготовку до нового навчального року та інше з його директором Заслуженим працівником освіти України Василем Козієм (59 років) спілкувався кореспондент “Вісника”.

– На початку цього літа ваш заклад зробив перший випуск вихованців у новому статусі військово-спортивного профілю. Вже відомо, як влаштувалися випускники?

– Їх у нас було 29, і мені приємно зазначити, що всі, окрім двох, вже поступили до різних, в основному вищих навчальних закладів. Немало вирішили навчатися професіям військових і в академії Львова, і в коледжі Полтави. Поступили також до навчальних закладів, що готують фахівців для інших силових структур. Проте немало дітей вирішило здобувати цивільні професії – економістів і таке інше.

Двоє станом на середину серпня ще не поступили, бо мріють навчатися за кордоном. Переяславка Кяра Кирлась – у Польщі, а Сергій Дурицький з села Мазінки – у Сполучених Штатах. Дуже талановитий хлопець. Займався і в Малій академії наук, і англійську мову добре вивчав, і навіть вірші писав. До речі, на початку літа, коли на центральній площі був зліт випускників Переяслава він та ще одна наша вихованка Олександра Кас’янова з Яготинського району, були ведучими цього свята.

– Як же проходила вступна кампанія, набрали таку ж кількість учнів, як і була?

– Вона у нас стартувала ще з травня. Крім іншого, оголошення про набір

Вихованці “Патріоту”, без яких вже не

обходяться загальноміські свята, на центральній площі

розіслали по всіх військкоматах Київщини. І бажаючих поступити до нас було дуже багато, навіть з Одеської, Луганської областей, в тому числі і діти-вимушені переселенці.

Як і раніше, з Переяслава мали право набирати 30 % учнів, решта повинні бути мешканцями Київщини та інших регіонів. Наш район відноситься до області. Тож у липні з району у нас було вже близько сотні учнів. Загалом же з наступного навчального року порівняно з попереднім їх у нас суттєво збільшиться. Якщо раніше було 164, то тепер до 200. У класах буде не більше 27 учнів. Натомість сьомих, восьмих та десятих класів тепер буде по два.

– Високий рівень навчання залежить і від педколективу, і від технічного оснащення. Раніше у вас з цим було все добре. Та, можливо, останнім часом були ще якісь покращення?

– Так, у нас є всі умови для навчання, лиш би дитина хотіла. Разом з тим продовжуємо поліпшувати матеріально-технічну базу. Вже незабаром очікуємо отримати ще один мультимедійний комплекс вартістю 150 тис грн. До нього входить різноманітне електронне оснащення для проведення уроків на сучасному рівні. Подібними комплексами у нас вже оснащено майже всі класні кімнати. Також дуже вдячний департаменту освіти Київщини за повне забезпечення нас потрібними меблями. В навчальному корпусі це зроблено вже на сто відсотків. А от в гуртожитку саме зараз проводимо заміну пів сотні старих ліжок на нові.

– До початку навчального року проводили і традиційні поточні ремонти?

– Такі роботи власними силами виконуємо щоліта. Більш суттєві проекти, що заплановані вже на найближчий час, – це постелення нового лінолеуму на підлогу другого та третього поверхів у навчальному корпусі, а ще – заміна старих вікон на сучасні енергозберігаючі склопакети у цьому ж корпусі. Подібну заміну вікон і тут, і в гуртожитку поетапно проводимо вже багато років, адже наші будівлі дуже великі, багатоповерхові. Зараз залишилося замінити лише 14 вікон на першому поверсі у шкільній майстерні, гардеробній, побутових приміщеннях спортзалу. Заплановано це на кінець серпня чи початок вересня і навчальному процесу не заважатиме.

Леонід МІЛЮТІН (“Вісник Переяславщини”)

Додати коментар