Галина БУЗЯН: 45 років на ниві переяславського музейництва

15 липня 2019 р. відомий музеєзнавець, археолог, пам’яткоохоронець, заслужений працівник культури України Галина Миколаївна Бузян відзначила 45-річчя трудової діяльності в музейній та археологічній сфері Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав». За час роботи у Заповіднику вона стала автором та співавтором побудови цілого ряду музейних експозицій, виважених часом реекспозицій та створення десятків змістовних виставок. За її безпосередньої ініціативи та активної участі музейний фонд поповнився тисячами різночасових археологічних старожитностей.

Народилася Галина Миколаївна 17 лютого 1952 р. у м. Богуславі Київської області. Вищу освіту здобула на кафедрі археології та музеєзнавства історичного факультету Київського державного університету ім. Тараса Шевченка. Після закінчення навчання приїхала до Переяслава, де в 1974 р. доля звела її з людиною легендою, будівничим переяславських музеїв, Героєм України Михайлом Івановичем Сікорський. З перших хвилин зустрічі він розгледів у Галині Бузян перспективного працівника й не помилився. Її трудова діяльність у переяславських музеях розпочалася 15 липня 1974 р. на посаді наукового співробітника Переяслав-Хмельницького державного історичного музею, з 1979 р. працювала завідувачем археологічного відділу Переяслав-Хмельницького державного історико-культурного заповідника, з 1999 р. – завідувачем науково-дослідного археологічного відділу, з 2007 р. – науково-дослідного відділу «Археологічний музей» Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав», з 16 лютого 2016 р. – старшим науковим співробітником того ж підрозділу, а з 2019 р. працює старшим науковим співробітником науково-дослідного відділу історичного краєзнавства.

Галина Бузян відомий археолог та пам’яткоохоронець. Вона організувала або брала участь у сорока археологічних експедиціях у різних регіонах України. Активно проводила археологічні дослідження на теренах Переяславщини. Працюючи в Заповіднику Галина Миколаївна досліджувала різночасові пам’ятки минувшини. Та особливу зацікавленість у неї викликали розкопки трипільських селищ у різних регіонах України. Тож і в науковому світі вона відома, в першу чергу, як дослідниця переяславського Трипілля. Наукові здобутки талановитої дослідниці опубліковані в чотирьох монографіях та в більше ніж ста наукових статтях та публікаціях. За результатами археологічних пошуків нею написано тридцять чотири наукові звіти.

За час роботи у Заповіднику Галину Бузян було нагороджено Почесною грамотою Президії Ради Міністрів УРСР, Почесною грамотою Міністерства культури і туризму, Почесною грамотою Київської облдержадміністрації, Почесними грамотами Переяслав-Хмельницької міської ради та грамотами й подяками Заповідника. У 2018 р. вона удостоєна Премії імені Героя України Михайла Сікорського Національної спілки краєзнавців України.

Сьогодні Галина Миколаївна продовжує активну професійну діяльність, а її напрацювання поповнюють скарбницю музеїв Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав».

Колеги дякують археологу-музейнику – Галині Миколаїві Бузян, за невтомну, чесну працю на музейній та археологічній ниві, за її людяність й професіоналізм і бажають нових музейних звершень та археологічних відкриттів.

Завідувач науково-дослідного відділу археології НІЕЗ «Переяслав»                       Дмитро Тетеря

Додати коментар