Співробітники Музею провели для дівчат майстер-клас «Український вінок»

Сучасне життя наповнене бурхливим розвитком високих наукових технологій, надзвичайними темпами і ритмами, які значно впливають на наш побут і спосіб життя. І тим цінніший інтерес до національного коріння, до витоків, традицій, етнічних особливостей, які лежать в основі нашої національної самобутності. Сьогодні питання національного відродження особливо актуальне, адже побудова сильної сучасної незалежної держави неможлива без міцного національно — історичного фундаменту, значною складовою якого є історично сформовані національні символи.

Кожна нація, кожен народ мають свої звичаї, обряди, що складалися протягом багатьох століть і висвячені віками. Звичаї розрізняють і об’єднують людей в один народ, одну націю, охороняють від забуття. Оберегами від злих сил вважалися в народі рослини, які мали чудодійні властивості. Квіти – постійні супутники нашого життя. Вони усюди – на клумбах, у кімнатах у вазонах, на вишитих рушниках. Із них робили цілющі відвари, напої.

Вінок, сплетений з квітів і трав, оздоблений яскравими стрічками, — один з найдавніших українських символів. Образ української дівчини неможливий без гарно увінчаної квітами голови. Та мало хто сьогодні знає, що це не тільки чудова прикраса, яка формує естетичний зовнішній вигляд юної українки, а перш за все важливий елемент — символ українського життя.

10 квітня до Меморіального музею Г.С. Сковороди завітали учні 7-Б класу місцевої загальноосвітньої школи № 1 з учителем трудового навчання Чередниченко Тетяною Вікторівною.  Співробітники Музею провели для дівчат майстер-клас «Український вінок». Цього дня діти виготовляли квітку мак з атласних стрічок.

Мак вважається не тільки квіткою мрій, але й символом родючості, краси та молодості . Ніжна пелюстка маку несе в собі пам’ять роду. Дівчата, в сім’ї яких був загиблий, з любов’ю і сумом покладали на голову віночки із семи маків, присягаючи цим зберегти і продовжити рід. А взагалі мак у віночку з’явився дуже давно, у XVI — XVII ст. І він є не лише символом туги й печалі, а й дає сон і думку береже.

І в наш час вінок та його елементи збереглися у сучасному святковому національному вбранні. Це свідчить про невмирущість народних традицій, та їх активне повернення у життя сучасних українців. Справжнє розуміння української культури неможливе без знання народних традицій та обрядів, без знайомства з національними символами і оберегами. Одним із таких символів-оберегів є український вінок.

Завідувач НДВ «Меморіальний музей Г.С.Сковороди»                Тетяна Радіоненко

Додати коментар