24 березня в приміщенні Меморіального музею Г.С. Сковороди було проведено майстер-клас з вишивки

24 березня в приміщенні  Меморіального музею Г.С.Сковороди було проведено майстер-клас з вишивки. Учасниками майстер-класу стали співробітники НІЕЗ «Переяслав» та жителі міста.

Вишивка – це не тільки майстерне творіння золотих рук народних умільців, а й скарбниця вірувань, звичаїв, обрядів, духовних прагнень, інтелекту українського народу. Численні орнаментальні зображення тварин, птахів, рослин, дерев, квітів стверджують, що наші предки обожнювали їх, опоетизовували природу не лише у фольклорі, а й у декоративному мистецтві. Вважається, що основне призначення вишивки – прикрашання одягу та інтер’єрно-обрядових тканин, та насправді вишивка несла і несе більш окультний характер. Це в першу чергу обереги від усього поганого, а саме: від блискавки, від бездітності, від не врожайності, від нещастя, уроків та інших чар зловмисних людей.

В Україні налічувалось близько 100 видів і технічних прийомів вишивки. Майстриня-вишивальниця з Києва Тетяна Серебреннікова розповіла присутнім про традиції крою жіночої сорочки, давала слушні поради у виборі тканин та ниток для пошиття сорочок і продемонструвала їх зразки. Традиційно учасники майстер-класу освоїли нові техніки вишивки: тамбурний шов, лиштва (гладь), протяганка, зерновий вивід та ін., які притаманні для вишивки традиційних українських сорочок.

Завідувач НДВ «Меморіальний музей Г.С.Сковороди»             Тетяна Радіоненко

Додати коментар