Делегація студентів та викладачів з Переяслав-Хмельницького педуніверситету імені Григорія Сковороди відвідали Стамбульський університет

Нещодавно, з 3 по 10 лютого 2019 року викладачі та студенти Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди за підтримки ректора університету Коцура В.П., керівника проекту – декана педагогічного факультету Ігнатенко Н.В. та завідувача відділу міжнародних зав’язків – Ковтун О.А. відвідали з робочим візитом Туреччину. В рамках міжнародного проекту програми Еразмус+ «Tracing Cultural Heritage» (Обмін культурною спадщиною) передбачалося спільне вивчення історії, традицій мистецтва і культури України та Туреччини, організація інтеграційних зустрічей, екскурсій, практикумів, майстер-класів, розвиток ініціативи та створення моделі подальшої українсько-турецької співпраці молоді.

Упродовж тижневої співпраці в Стамбульському центрі дизайну студенти педагогічного факультету спеціальності «Образотворче мистецтво» вивчали історію та технології традиційної арабської каліграфії, отримали практикум з канонів декоративного розпису тезхіпу та засвоїли ази стародавньої техніки живопису на воді – ебру. Знайомство з стародавніми видами мистецтва Туреччини викликало великий інтерес та захоплення, адже кожен з них має свою історію й до цього часу суворо зберігає традиційну техніку й матеріали. Вражало те, як всесвітньовідомі й досвідчені майстри Шейма Чинар (художник розпису тезхіп), Ефталлудін Килак (художник каліграфії) та Еда Озбеккангай (учитель ебру) з високою професійною майстерністю й великою повагою ставляться до збереження усталених канонів традиційних видів мистецтва.

У свою чергу, викладачі університету через розповіді та мільтимедійні засоби знайомили турецьких партнерів з культурою нашого народу (Коцур В.В.), демонстрували види традиційного декоративно-прикладного мистецтва (Носаченко Т.Б.), розповідали про історію Переяслава та наш університет (Крикун В.С.).

Під керівництвом доцента кафедри мистецьких дисциплін і методик навчання Носаченко Т.Б. студенти-образотворці презентували та провели майстер-класи з традиційних видів українського писанкарства: воскової техніки (Марченко Вікторія, Смірнов Віктор), мальованки (Соснина Катерина), писанки, декорованої петриківським розписом (Дементьєва Анастасія) та декоративної писанки, оздобленої декупажем з сучасним розписом point to point (Будай Вікторія). Велику зацікавленість у турецьких студентів викликали майстер-класи з паперопластики: «Український вінок» провела Марченко В., стародавню техніку «Витинанка» представила Соснина К., «Архітектурний пейзаж» підготував Смірнов В., «Багатошарова аплікація» виконувалася під керівництвом Будай В.

Для студентів з України було запропоновано цікаві екскурсії для пізнання історичних та культурних пам’яток Стамбула, який вражав своєю величністю, казковими краєвидами та колоритом. 

Найбільш захопливими були екскурсії історичним центром міста Султанахмет, у величний собор Святої Софії та Блакитну мечеть. Вразила витонченість архітектури і величність мечеті Сулейманіє. Цікавим місцем стародавнього міста є Стамбульський парк мініатюр, що містить більше сотні моделей будівель з різних епох історії Туреччини. Запам’яталася екскурсія до колишнього підземного константинопольського водосховища Базиліка, яке знаходиться на глибині дванадцяти метрів під землею. 

Програма проекту була різноманітною та насиченою, учасники нашої делегації розширили свій освітній, науковий та культурний світогляд, привезли багато позитивних вражень. Така співпраця сприяла удосконаленню професійної компетентності вчителя-художника, поглибленню взаєморозуміння між Україною та Туреччиною.

Тетяна Носаченко

 

Додати коментар