«Соборність України: боротьба продовжується» – під такою назвою відкрилася виставка в Центрі професійно-технічної освіти (Фоторепортаж)

22 січня, у актовій залі Центру професійно-технічної освіти відбувся захід, приурочений до Дня Соборності України. Спеціально до цієї дати науковці заповідника відкрили виставку «Соборність України: боротьба продовжується».

Виставка умовно складається із кількох розділів: революційні події в Україні в 1917-1921 роках; 100-річчя проголошення Акта злуки УНР і ЗУНР; Революція гідності; події на сході нашої країни.

У програмі заходу також було представлено культурно-мистецьку акцію «Обніміться ж, брати мої!», яка задекларувала своєю метою впродовж 2018-2019 рр. вишити «Рушник Великому Тарасу» (присвячена 205-й річниці від дня народження Тараса Григоровича Шевченка). 

Зала була переповнена. На урочистості завітали заступник міністра аграрної політики та продовольства України Віктор Шеремета, міський голова Тарас Костін, його заступник Валентина Губенко, завідувач науково-дослідного сектору «Музею українського рушника» НІЕЗ «Переяслав» Наталя Заїка, письменник Роман Коваль, кобзар Тарас Силенко, композитор і громадський діяч Валерій Мартишко, викладачі місцевого педагогічного університету,  учасники Революції гідності, воїни АТО, волонтери – Інна Марченко, Людмила Романенко, Світлана Шевченко, Микола Швиденко, Олена Гичко та ін., учні і викладачі ЦПТО, шкіл міста, представники громадськості Переяслава.

За доброю традицією, яка склалась іще з часів Майдану, захід розпочали із виконання, акапельно, Державного гімну України. Хвилиною мовчання вшанували пам’ять патріотів, які поклали життя за рідну країну.

Із вітальними словами до присутніх звернувся міський голова Тарас Костін, учасник Революції Гідності і модератор даного заходу Юрій Бобровнік та директор ЦПТО Микола Лопата.

Слово для виступу надали також дружині Ярослава Потапенка, який брав найактивнішу участь у Революції гідності та зібраннях «Майдану Переяславщини», Руслані.

Із цікавістю присутні слухали виступи кандидата історичних наук Олександра Колибенка, наукового співробітника заповідника НІЕЗ “Переяслав” Станіслава Дембіцького, кандидата політичних наук Віталія Коцура, воїна АТО Тараса Погурського, професора університету Миколу Корпанюка. Романа Коваля, волонтерів, які були свідками подій на Майдані та в зоні проведення АТО, а нині ООС. У багатьох виступах було згадано про доброго друга і побратима, який відійшов у кращі світи, Ярослава Потапенка.

Концертними номерами порадували зібрання юна співачка Ольга Шевчук, кобзар Тарас Силенко, бандурист Микола Товкайло, поетичним словом Валерій Мартишко та ін.

У рамках виставки відбулося живе спілкування  переяславців із безпосередніми учасниками Революції Гідності, АТО, волонтерського руху, науковими й громадськими діячами.

Додати коментар