Всеукраїнська акція «Тиждень права»

Із 10 по 14 грудня 2018 року в Україні проходив Всеукраїнський тиждень права – масштабна серія заходів, покликаних сприяти підвищенню правової освіченості та правової свідомості громадян.

Всеукраїнська акція «Тиждень права» започаткована у 2008 році з нагоди 60-ї річниці проголошення 10 грудня 1948 року Генеральною Асамблеєю ООН Загальної декларації прав людина. Її перекладено принаймні 375 мовами й діалектами мов. Декларація була прямим наслідком досвіду Другої світової війни і вперше сформулювала ті права, які повинна мати кожна людина. Вона мала рекомендаційний характер, містила 30 статей, зміст яких був уточнений і розвинутий через інституції міжнародних угод, регіональних та національних конституцій та законів.

У 2018 році відзначається 70-а річниця Загальної декларації прав людини.

Всеукраїнський тиждень права має на меті запровадження високих правових стандартів, підвищення рівня правоосвітньої культури громадян та створення сильної, демократичної, правової держави.

Права людини – це загальні юридичні гарантії, які захищають окремих людей та цілі групи населення від дій, що суперечать головним свободам і гідності людини. Найбільш важливим відносно прав людини є те, що вони гарантовані міжнародними стандартами, юридично захищені, сфокусовані на гідності людини, накладають зобов’язання на держави та державних діячів, не можуть бути відкинуті або відібрані, взаємозалежні і взаємопов’язані.

Держава відповідно до Конституції України гарантує всім громадянам реалізацію їх прав у сфері соціального захисту (ст.46). Суспільство і держава відповідальні перед сучасним і майбутніми поколіннями за рівень соціального захисту, забезпечують пріоритетність соціального захисту населення в діяльності держави, вдосконалення соціальної сфери і запровадження гідного рівня життя.

Конституція України як юридична база зобов’язань щодо безпеки життєдіяльності проголошує, що «громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом».

Важливу роль у підвищенні правової освіти населення та забезпеченні прав і свобод людини відіграють територіальні органи Пенсійного фонду. Працівники цієї державної установи турбуються про права людини щодня, оскільки першочерговим завданням Пенсійного фонду є постійний контроль повного та своєчасного пенсійного забезпечення громадян, захист та реалізація пенсійних прав населення України.

Повсякденна робота Переяслав-Хмельницького об’єднаного управління ПФУ Київської області полягає не лише в своєчасному призначенні, забезпеченні фінансування та виплати пенсій, а й в конкретних справах, направлених на захист прав громадян в системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, зокрема:

  • дотримання та захист прав осіб, що набули права на пенсію, щодо справедливого розміру призначеної виплати;
  • захист прав застрахованих осіб у стосунках зі страхувальниками, що стосується дотримання останніми законодавства про оплату праці, як запоруки належного пенсійного забезпечення перших в майбутньому;
  • постійне консультування та інформування громадськості щодо змін та нововведень в пенсійному законодавстві;
  • якісне та оперативне обслуговування громадян, що звертаються до управління, з будь-яких питань, що стосуються пенсійного забезпечення.

Спеціалісти управління намагаються бути максимально наближеними до людей, тому найбільш ефективним методом захисту прав громадян на сьогодні залишається особистий прийом. Особисте спілкування – це унікальна можливість вирішення конкретного питання, надання допомоги у вирішенні проблем окремої людини.

Саме тому серед населення користується попитом та довірою громадська приймальня, яка працює за принципом «єдиного вікна», а також проведення працівниками управління виїзних прийомів та зустрічей з різними верствами населення.

Зручно і оперативно можна взаємодіяти з органами Пенсійного фонду також і дистанційно. Веб-портал Пенсійного фонду України – сервіс без черг та зайвих витрат. Він допоможе отримувати послуги, які раніше вимагали особистого звернення до Фонду, з дотриманням вимог до захисту персональних даних.

Для того, щоб скористатися можливостями веб-порталу, достатньо лише одного разу завітати до територіального управління Фонду для реєстрації. Детальніше про правила користування порталом електронних послуг та порядок реєстрації на ньому можна дізнатись безпосередньо на ньому або в територіальному органі Пенсійного фонду України.

 

Додати коментар