Музей-архів Юрія Бойка-Блохина приймає відвідувачів

5 грудня у музей-архів Юрія Бойка-Блохина, який працює в читальному залі «Чумацький шлях» Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди, завітали студенти педагогічного факультету. Для студентів була проведена екскурсія музеєм, під час якої студенти ознайомилися з біографічні штрихами з життя Юрія Бойка-Блохина, переглянули літературну та епістолярну спадщину професора, яка зберігається в музеї. Збережені в ньому архівні матеріали надають вагомі фактологічні відомості про наукову, політичну діяльність Юрія Бойка-Блохина, допомагають повніше і глибше уявити життєву та творчу біографію митця, осягнути велич його постаті в історії, літературі, науці.

Юрій Гаврилович Бойко-Блохин – український літературознавець, театрознавець, професор Українського Вільного Університету та Мюнхенського університету Людвіка-Максиміліана, громадський і політичний діяч, член проводу Організації українських націоналістів. Наукові праці Юрія Гавриловича, а це понад 20 монографій та майже 400 журнальних публікацій, друкувалися не тільки українською, але й багатьма слов’янськими мовами. Зокрема, автор писав німецькою мовою публіцистику, статті з політико-філософських проблем. Був активним громадським і політичним діячем, заступником Президента України у вигнанні, входив до керівництва Організації українських націоналістів. 

Офіційне відкриття музею-архіву відбулося 21 травня 2009 року під час наукової конференції, присвяченої столітньому ювілею професора Юрія Бойка-Блохина.  Домашній архів родини Блохин передала з Німеччини саме пані Дарина, дружина Юрія Гавриловича, яка співпрацює з нашим університетом і час від часу приїздить до Переяслава читати лекції студентам.

Дарина Блохин – доктор філософії, кандидат педагогічних наук, професор, член-кореспондент УВАН, почесний академік АН ВШ України, член-кореспондент Нью-Йоркської академії наук, президент німецько-українського наукового об’єднання в Німеччині імені професора Юрія Бойка-Блохина з осередком у Мюнхені.

В архіві-музеї, окрім деяких особистих речей, архівних тек, представлена також значна частина домашньої бібліотеки родини Юрія Бойка-Блохина. Переважно це українська діаспорна література як художня, так і наукова з питань літературознавства, мовознавства, історії, українознавства, природничих наук тощо. Вітчизняним філологам буде цікаво ознайомитись із літературознавчими розвідками власників бібліотеки та з творчим доробком українських письменників у еміграції І. Багряного, І. Качуровського, Е. Андрієвської, Д. Гуменної, Д. Чуба та ін.

Фахівцям-історикам теж є царина для досліджень Юрій Гаврилович тривалий час очолював український національний рух, тому в архіві багато літератури присвячено саме цій проблематиці.

Двері музею завжди відкриті та радо чекають на своїх відвідувачів. Заходьте, точно не пожалкуєте!

Ольга Науменко

Додати коментар