Дві учениці з Переяслава-Хмельницького отримали президентські стипендії

29 листопада в столичному КПІ імені І. Сікорського вітали переможців Всеукраїнських учнівських олімпіад і Всеукраїнського конкурсу науково-дослідницьких робіт МАН у 2017-2018 навчальному році, які стали лауреатами стипендії Президента України. Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич вручила дипломи лауреатів 270 школярам і студентам-першокурсникам. Тридцять п’ять з них здобули цю нагороду вдруге, а восьмеро – втретє.

Серед шести стипендіатів Київщини – дві 11-класниці із Переяслава: Аліна Угнівенко із ЗОШ №1, яка здобула друге місце на олімпіаді з української мови та літератури, і Вікторія Андрієвська із ЗОШ №7, у якої перше місце на олімпіаді з екології. До слова, Аліна отримуватиме президентську стипендію вдруге.

На сайті Міносвіти зазначено, що розмір виплат складає 2600 гривень на місяць.

Нагадаємо, що Вікторія Андрієвська – учасниця шкільного гуртка з поглибленого вивчення біології, яким керує вчитель Надія Коваленко. Перемогу на останньому етапі всеукраїнської олімпіади з екології їй приніс екологічний проект на тему «Гідробіологічний моніторинг якості води річки Альта методами біоіндикації та аналізу донних відкладень». Це колективна робота гуртківців і їхнього керівника. Вони дослідили, які мікроорганізми і водорості мешкають на дні Альти в різних її частинах, а також рівень замулення водойми. На основі цього визначили ступінь забруднення річки. Екологічний проект розробляли три роки.

Наразі Віка готується вже до нової олімпіади з екології (обласного етапу).

– Я представлятиму той самий екологічний проект, але вже з новими результатами досліджень, які проводилися протягом останнього року, – розповіла Вікторія. – Оскільки це робота всієї команди, відчуваю велику відповідальність. Не хочеться нікого підвести. Тисне й те, що від мене знову очікують високого результату. Минулого разу мені було легше, бо ніхто не розраховував, що я здобуду призове місце навіть на обласному етапі. Моя перемога була несподіванкою.

– У 10 класі немає предмету «екологія». І до одного із завдань олімпіади – тестування – Віка готувалася самостійно, багато часу проводила за книжками. Крім того, ми знали, що школярі, особливо з великих міст, розробляли екологічні проекти у співпраці з науковцями, проводили дослідження в лабораторіях. Тому не сподівалися на високий результат, – додала мама дівчинки Евеліна Андрієвська. – Зараз у Віки ще більше навантаження. Бо треба готуватися не лише до олімпіади, а й до ЗНО.

Президентську стипендію Вікторія ще не отримала.

– Стипендіатам видали картки «УкрСиббанку», на які надходитимуть кошти. У Переяславі немає філіалу цього банку. Найближчий – у Борисполі. Спочатку треба поїхати туди і зареєструвати картку. Зняти кошти ми зможемо в Борисполі чи Києві, – пояснила Евеліна Андрієвська.

Сама ж Віка до грошової винагороди ставиться прохолодно. Ще не знає, куди витратить першу стипендію.

– Я йшла на олімпіаду не заради стипендії. І навіть не знала про неї. Та й взагалі мене гроші мало хвилюють. Це просто приємний додаток до перемоги, – зазначила вона.

Чим переймається дівчинка, так це низькою екологічною культурою жителів міста. Каже, що ніколи б не дозволила собі викинути папірець посеред вулиці. І не розуміє, як це можуть робити інші. Пропагує дбайливе ставлення до довкілля серед друзів. Підтримувала і поширювала інформацію про електронну петицію на сайті міської ради щодо висаджування дерев на березі Альти.

Віка каже, що хотіла б працювати екологом. Але, на жаль, в нашій країні ця професія непопулярна. Тому схиляється до біотехнологій.

Юлія Строчинська (“Вісник Переяславщини”)

Додати коментар