Важливість мови та шляхи її вивчення

Стара приказка говорить: «Скільки мов ти знаєш, стільки раз ти людина». Тобто, чим більше мов на сьогодні ти знаєш, тим краще. Адже, кожна мова – це ключ, який відкриває двері до чогось нового.

Вміння говорити іноземною мовою дозволяє співпрацювати з різними людьми та розуміти нюанси іншої культури; відкриває нові перспективи; покращує навички вирішення проблем та завдань, а також прийняття рішень; загалом людина, яка володіє мовами, – різнобічно розвинута особистість, володіє кращими здібностями до вивчення нового, вільніша та більш впевнена у спілкуванні з людьми.

Так, наприклад, англійська мова – це офіційна мова міжнародного бізнесу та торгівлі, Інтернету і техніки, науки і мистецтв. 80% ділового мовного простору займає саме вона. Кожен з нас все частіше стикається з нею у спілкуванні з партнерами по роботі та на відпочинку. Англійська мова використовується при заповненні анкет, складання резюме, у діловому та приватному листуванні. Володіння англійською мовою – вже не дивовижна навичка, а необхідність. Нині її вивчають у дитячих садках, школах, вузах, не кажучи вже про численні курси та тренінги. А в деяких країнах навіть математика і деякі інші предмети шкільної програми викладаються англійською мовою. Знаючи англійську мову ви можете з легкістю подорожувати по світу та вільно спілкуватися з людьми різних національностей.

У XXI столітті просто неможливо досягти успіху, не знаючи англійської мови, яка сьогодні є засобом міжнародного спілкування. Англійською мовою розмовляють співробітники Інтерполу, авіадиспетчери та учасники рятувальних робіт у зонах стихійних лих, де точність передачі інформації має першорядне значення.

У будь-якій області нашої діяльності – промисловості, комерції, дипломатії та культури, міжнародному туризмі, науці і комп’ютерних технологіях, інтернеті та електронній пошті – знання англійської потрібно щодня в кожній робочій ситуації.

Майже всі важливі книги або статті з’являються друком або англійською мовою, або перекладаються англійською. Як добре читати літературу в оригіналі, не перекладаючи. Адже, навіть, найдосвідченіший перекладач часто не в змозі точно відобразити суть того, що автор хотів сказати нам. Інтерпретація текстів індивідуальна і кожен розуміє її по-різному.

При вивченні іноземної мовиви навчаєтесь чотирьом основним навичкам: читанню, письму, сприйняттю на слух та говорінню. Говоріння – найважливіша навичка. Високий рівень розмовної англійської – це величезний плюс до вашого резюме і Ваш ключ до неймовірних можливостей і вражень. Однак разом з тим говоріння – найскладніша навичка (звісно, якщо мова йде про правильну літературну вимову, а не абищо), оскільки потребує обширного словникового запасу, знання граматичних правил, правильної вимови, а також високого темпу мовлення, тобто акумуляції широкого спектру знань.

-Напередодні вивчення англійської мови слід обзавестися мотивацією та терпінням для успішного результату. Не здавайтеся! Залишайтеся позитивно налаштованими! Іноді ви відчуєте, ніби ви не вчитеся достатньо швидко. Кожен відчуває себе таким чином на тому чи іншому етапі, не хвилюйтеся через це. Ви дійдете до фінішу.

-Вивчаючи мову не бійтеся робити помилки. Будьте впевненими. Наші помилки, неприємності і невдачі – це необхідні засоби досягнення мети, а не самоціль. Зазвичай, саме страх сказати щось не так і бути незрозумілим або виглядати смішним заважає нам говорити англійською. Мовчання, звичайно, золото, але не всі вміють читати думки. На помилках ми вчимося. Носії мови з розумінням ставляться до тих, хто вивчає їх мову не турбуючись через помилки.

-Займайтеся кожен день. Виробіть для себе персональний навчальний план. Встановіть, скільки часу на тиждень ви збираєтеся присвячувати вивченню і дотримуйтеся свого рішення. Нехай це буде стабільна практика вашого життя. Адже повторення сприяє кращому запам’ятовуванню. Якщо ви сьогодні вивчите 50 слів і тиждень не будете згадувати про англійську, то з цих 50 слів в пам’яті, в кращому випадку, залишаться одне-два. А якщо будете вчити щодня по 5 слів, повторюючи ті, які запам’ятали раніше, то через 10 днів, ваш лексичний запас буде багатшим на 50 слів.

-Механічного повторювання недостатньо. Для слів, які складно запам’ятовуються, можна використовувати мнемоніку – мистецтво запам’ятовувати. Наприклад, придумати коротку смішну історію, яка буде асоціюватися з тим чи іншим словом. 

-Для того, аби вивчити нову мову, ви не повинні вчити усі слова! Наприклад, ви, фактично, знаєте усі слова своєї рідної мови, але використовуєте не всі. З іноземною мовою така ж ситуація: аби розмовляти іноземною не потрібно вчити всі слова. Наприклад, в англійській мові 65% написаного матеріалу включає в себе всього 300 слів. Це слова, які використовуються найчастіше.

-Шукати споріднені слова – гарний метод для вивчення європейських мов. До того ж, почати вивчення зі знайомих слів – значно простіше, ніж з цілком незрозумілих.

-Для розуміння незнайомого слова, подивіться на інші слова навколо нього. Вони дадуть вам підказку. Спробуйте вгадати значення з контексту.

-Створіть атмосферу, в якій навчання буде вашим бажанням, а не примусом. Ви дізнаєтеся більше, коли будете вчитися охоче.

-Не перекладайте на англійську мову з вашої рідної мови. Думайте англійською, щоб поліпшити вільне володіння. Коли їдете в громадському транспорті на навчання або роботу, коли п’єте каву під час перерви, коли повертаєтесь додому, коли готуєте – навіть кілька хвилин роздумів англійською на день допоможуть Вам подолати мовний бар’єр. При живому спілкуванні вам не знадобиться довго думати що сказати, перекладаючи з однієї мови на іншу подумки, ви матимете спробу відповісти автоматично.

-Будьте уважними з пунктуацією, так як недотримання її правил може повністю змінити те, що ви намагаєтеся сказати. Наприклад різниця між цими двома реченнями є очевидною: «A woman with out her man is nothing» (Жінка без чоловіка – ніщо) і «A woman: with outher, man is not hing» (Жінка: чоловік без неї – ніщо).

-Використовуйте ресурси, які відповідають вашому рівню. Не використовуйте тексти або прослуховування вправ, які занадто важкі або занадто легкі. Матеріали для вивчення не повинні засмучувати вас.

-Використовуйте стікери. Розклеюйте їх по своєму будинку. Ви можете використовувати їх для позначення речей. Бачучи їх кожного дня та повторюючи ви їх краще запам’ятаєте.

-Зустрічайте нових людей. Прикладіть зусилля, щоб зустрітись з носіями англійської мови в вашому місті. Ви можете приєднатися до клубу де проводять час іноземці. Будьте людиною, яка починає розмову англійською. Намагайтеся підтримувати розмову використовуючи слухаючі слова: «really?» (справді) / «goon…» (продовжуйте) / «what happened then?» (Що сталось потім?)Не чекайте поки з вами почнуть говорити інші, починайте говорити першими!Або ж, відвідайте англомовну країну! Ніщо так не мотивує почати розмовляти, як перебування в мовному середовищі! 

-Заведіть англомовного друга – на фейсбуці, в скапі, в житті, будь-де!Спілкування з носіями мови допомагає швидко подолати мовний бар’єр, краще зрозуміти культуру іншої країни і риси характеру її жителів.

-Фільми в оригіналі: найкращий спосіб вивчення мови, який я особисто часто використовую. У світі більше 85% відеоматеріалів створюється англійською, тому проблем з вибором контенту у вас точно не буде.

-Читайте книги, газети, статті за рівнями складності, найкраще вголос. Це допоможе Вам вдосконалити сприйняття, вимову і усвідомити прочитане. Але перед тим, як читати вголос, перегляньте чи всі слова та конструкції в тексті є знайомими для Вас. Ще краще, коли до Вашого тексту є диск із записом, аби Ви ще мали зразок читання.

Анастасія Циганкова,

студентка філологічного факультету

ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди»

 

Додати коментар