Виставка «Християнська спадщина нашої землі» відкрилася у Меморіальному музеї Г.С. Сковороди

Історія нашої країни вже понад 1000 років пов’язана із християнством. Одним із символів нашої віри є хрест і є така традиція, що віруюча людина носить на грудях хрестик як символ належності до віросповідування.

9 листопада у Меморіальному музеї Г.С. Сковороди відкрилася унікальна виставка натільних і нагрудних хрестів «Християнська спадщина нашої землі» – повідомляється на сайті НІЕЗ “Переяслав”.

На урочисте відкриття завітали вихованці Комунального закладу Київської обласної ради Переяслав-Хмельницького ліцею-інтернату «Патріот», співробітники НІЕЗ «Переяслав», громада міста. З вітальним словом до присутніх звернулися перший заступник генерального директора НІЕЗ «Переяслав» Анна Петруня та завідувач науково-дослідного відділу археології НІЕЗ «Переяслав» Дмитро Тетеря. Молитву за Україну прочитали представники Переяславської єпархії Української православної церкви Київського патріархату. Першу екскурсію провів куратор виставки  історик-ставрограф Віктор Векленко.

Віктор Олексійович Векленко народився 4 жовтня 1968 року в Дніпропетровську. Після закінчення історичного факультету він завідував лабораторією археології Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара і брав участь в археологічних розкопках. Результатом стала монографія «Натільні хрести Самарі-Богородицької фортеці». Як дослідник, В. Векленко зібрав значну колекцію, на основі якої в Петриківському районі відкрився єдиний в Україні Музей хреста. Новий музей вдало вписався в концепцію козацького етнохутора Галушківка.

Виставка «Християнська спадщина нашої землі» налічує більш ніж 1100 хрестів із понад 20 областей України. Це українські православні, католицькі і греко-католицькі натільні та нагрудні хрести, розмаїття культової пластики з різних регіонів нашої країни.

Виставка відкрита для огляду у Меморіальному музеї Г.С.Сковороди з 9 листопада 2018р до 27 січня 2019 р. Музей працює: з 9 до 17 години; вихідні дні: понеділок, вівторок.

Завідувач науково-дослідного відділу Меморіальний музей Г.С. Сковороди     Тетяна Радіоненко

 

Додати коментар