Два зали музею «Заповіту” віддані для експозиції виставки дніпровських майстрів петриківського розпису

28 квітня  у музеї «Заповіту» відбулося відкриття виставки «Спадковість поколінь». На виставці представлено 69 робіт викладача Дніпровського національного університету ім. О. Гончара заслуженого майстра народної творчості України Тетяни Гарькавої та її учнів. Це оформлені петриківським розписом меблі, тканини, тарілки, скрині, рушники та хустки.

На відкритті з вітальним словом до гостей звернулася: перший заступник генерального директора НІЕЗ «Переяслав» Анна Петруня, заступник міського голови з гуманітарних питань Валентина Губенко. Музичне вітання гостям із Дніпра передав аматорський камерний хор Державного вищого навчального закладу «Переяслав-Хмельницький  державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» під керівництвом художнього керівника і диригента Олени Борисової.

Розповідаючи про виставку Тетяна Гарькава зазначила, що разом із своїми учнями презентували периківський розпис у Білорусі, Бельгії, Кувейті, Греції, Узбекистані, Китаї, Болгарії, Франції. Для представників ОБСЄ із 167 країн світу художниця провела майстер-клас у «Мистецькому арсеналі». Вона є учасницею ІІІ Міжнародного конгресу Етнодизайну, який відбувся у 2015році в Косові.

Виставка не випадково носить назву «Спадковість поколінь». Тетяна Гарькава – учениця славетного майстра петриківського розпису Федора Панка. Він же перейняв вміння від Тетяни Пати, петриківської майстрині ХХ століття. А Тетяна Гарькава передає свій досвід вже четвертому поколінню митців – студентам Театрально-художнього коледжу та ДНУ імені Олеся Гончара.

Петряківські розписи, які створюють майстрині із Дніпра відрізняються декоративною насиченістю кольорів та орнаментальних композицій. Їх твори – прямий відгук на рідкісну за багатством і щедрістю природу, тому привертають увагу багатою обробкою квіткової в’язі, соковитим яскравим колоритом, в якому переважають червоні, малинові, зелені, помаранчеві фарби. Багата тональна партитура від холодних фіолетово-бузкових до «гарячих» золотисто-оранжевих, які випромінюють радість, створюють відчуття свята.

Під час презентації виставки був проведений майстер-клас з петриківського розпису художницею Тетяною Гарькавою, а також її ученицею викладачем Дніпровського національного університету Оленою Яковенко. У майстер-класі брали участь студенти Дніпровського театрально-художнього коледжу Тетяна Бабич, Анастасія Шаталінська, Владислава Бачуріна та Маргарита Лисаченко, студенти ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький  державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» та вихованці Будинку дитячої художньої творчості «Джерело».

Виставка експонуватиметься до 30 червня. Музей знаходиться за адресою вулиця Шевченка, 8, Працює без вихідних з 9 до 17 години.

Додати коментар