Патріотичний лекторій «Україна молода: війна та влада»

Патріотичний лекторій  «Україна молода: війна та влада»

«Україна буде тоді,

коли будуть небайдужі люди,

які найдужче боятимуться

її ганьби…»

Ліна Костенко

Патріотизм та національна свідомість закладені на генетичному рівні в наших пращурів і передаються з покоління в покоління. Теперішня ситуація сколихнула націю, підняла на надзвичайно високий щабель національно-патріотичну свідомість. Патріотизм у сучасному розумінні – це відчуття, що набуває особливого, піднесеного значення. 

Саме виховання національних почуттів і патріотизму за допомогою відповідних заходів, історичної освіти, святкування визначних дат, популяризації національних міфів та символів; участі в різноманітних громадських акціях патріотичного змісту є одним із основних засобів згуртування української політичної нації. 

Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди виховує патріотів України, які готові захищати та відстоювати територіальну цілісність Батьківщини.

Так, 10 жовтня, з нагоди Дня Українського козацтва, котрий відзначається щорічно у День Покрови Пресвятої Богородиці 14 жовтня,  в конференц-залі імені Василя Сухомлинського Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди відбувся патріотичний лекторій «Україна молода: війна та влада».

Основною метою виховного заходу  є формування національно свідомих громадян України, творче продовження в сучасних умовах звитяги, вироблення в кожного присутнього на заході, прагнення розвивати в собі кращі людські риси українця – патріота.

Організаторами заходу виступили кандидат педагогічних наук, доцент Світлана Танана, кандидат політичних наук, доцент Віталій Коцур, колектив університетської книгозбірні під керівництвом Ольги Шкири та Наукове товариство університету.

На лекцію завітали студенти фінансово-гуманітарного факультету, історичного та філологічного факультетів, викладачі, вихованці КЗ КОР «Переяслав-Хмельницький ліцей-інтернат «Патріот», бібліотекарі та інші.

Гостей заходу привітав Віталій Коцур, який наголосив, що головною метою заходу є виховання почуття патріотизму, національної свідомості, відданості служінню Україні, духовної  єдності поколінь.

Думками про розквіт України, про перемоги і поразки  українського народу від історичних часів до сьогодення поділився історик, депутат районної ради Юрій Бобровнік. У своєму виступі він наголосив, що головним фактором процвітання нашої держави є свідома, патріотично налаштована молодь, частина якої щороку поповнює лави науково-педагогічних працівників, державних службовців, юристів, політтехнологів та ін. І саме нова українська генерація коректуватиме закони, змінюватиме і вдосконалюватиме суспільне життя та етико-моральні засади і розбудовуватиме соборну Україну. «Україна – це ми, і якою вона буде, залежить від нас», – підкреслив у своєму виступі Юрій Вікторович.

 До обговорення долучився студент соціоісторичного факультету, Микола Сліпець, який також є учасником Революції Гідності і бойових дій. Він побажав усім мирного неба над головою та бути патріотами своєї держави.

Микола Сліпець наголосив, що виховання патріотизму та національної свідомості – справа вкрай необхідна для України і дуже непроста. Саме почуття національної гідності сприяло швидкому розвитку багатьох країн. Формування національної самосвідомості являє собою систему, що створювалася протягом віків самим народом. Це система поглядів, переконань, ідеалів, традицій, звичаїв, покликаних формувати світогляд та цілісні орієнтації підростаючого покоління, передавати національний досвід, надбання попередніх поколінь. Без сумніву, це все притаманно нашому підростаючому поколінню. «Пронесіть ці надбання через віки», –  завершив свою розмову цими словами, запрошений гість.

Підбиттям підсумків зустрічі став виступ студента 2 курсу заочної форми навчання фінансово-гуманітарного факультету Леоніда Бондаря.  Леонід Бондар розповів про себе, свій шлях у зоні АТО та безпосередньо про жахливу  війну на сході. Учасник бойових дій відверто розповів про нелегкі солдатські будні, про солдатську дружбу і взаємовиручку, про необхідність боронити свою територіальну цілісність і людей, які на ній проживають. Всі свої слова підтверджував фото-кадрами, від яких по тілу йшли мурашки, а на очах з’являлися гіркі сльози від побаченого. 

Всі гостям зустрічі всі бажаючі могли ставити запитання, на які отримували вичерпні відповіді. У ході зустрічі панувала атмосфера патріотизму і довіри.

Наша держава з давніх-давен славиться вільними і мужніми, працьовитими і добрими, сильними і самостійними українцями, які шанують традиції, звичаї та обряди.  Сьогодні, виховуючи дітей та молодь в умовах, коли вони пережили Революцію Гідності, вшановують героїв Небесної Сотні, стали свідками неоголошеної війни на Сході України, відчули глибину втрат, на державному рівні особливо акцентується увага щодо національно-патріотичного виховання дітей. Саме зараз ми повертаємося до споконвічних цінностей: утвердження любові до Батьківщини і людей, відродження духовності, моральності, бережного ставлення до природних скарбів і національних надбань нашого народу.

Світлана Танана,

кандидат педагогічних наук, доцент

Ольга Науменко,

фахівець соціально-гуманітарного відділу

Додати коментар