1111 річницю від першої літописної згадки святкував Переяслав (Фоторепортаж, частина друга)

Переяслав-Хмельницький (Київська область) відзначив свою 1111 річницю від першої літописної згадки про місто та 75-річчя визволення від німецько-фашистських загарбників.

Минулої суботи, 15 вересня, епіцентром святкувань стала простора та затишна центральна площа. Близько 13 год. всі вулиці, прилеглі до неї, було запружено автотранспортом. Серед різноманітних авто на вул. Б. Хмельницького увагу привертала колона бездоганно начищеної та підфарбованої техніки міського ВУКГ. Такий парад комунальники провели вперше. Біля кожного транспортного засобу як на виставці стояла табличка з його характеристиками, призначенням.

На площі було дуже багатолюдно, лунала музика. Тут зібралися сотні святково одягнутих переяславців та гостей міста. Серед них голова Київської облдаржадміністрації Олександр Горган, міський голова Тарас Костін, голова райради Петро Качкалда. Трохи згодом привітати переяславців приїхали також міський голова Києва Віталій Кличко, народний депутат Артур Палатний.

Навколо майдану були і атракціони для дітей, і намети з продукцією місцевих виробників таких, як “Молпродукт”, та інших. Вперше цікаву експозицію зробила ГО “Старий Дніпро”, яка займається відродженням пам’яті про затоплені села та іншою історичною тематикою. Один з її членів, відомий у минулому у місті журналіст Микола Михняк (72 роки) розповів, що на виставці представлені книги про Переяславщину, що видавалися у різні часи, а також проекти деяких книг, що лише готуються. Скажемо, найближчим часом вже очікується видання книги про Андруші, підготовленої цією громадською організацією. Поки ж що було представлено лише її сигнальний екземпляр. А от книги про Підсінне, Трахтемирів зроблено лише так би мовити у рукописному вигляді. У перспективі й інші цікаві проекти.

Урочистості розпочалися з виконання гімнів України та Переяслава. Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять загиблих, як у війнах минулого, так і того кривавого військового протистояння, що вже п’ятий рік триває Сході.

Першим слово для привітань було надано міському голові Тарасу Костін.

– Пишаюся, що нам випало жити та працювати у такому славетному місті, – оптимістично зазначив Тарас Костін, – що у нас є активна громада, яка не дає розслаблятися місцевим чиновникам, в тому числі і мені.

Крім іншого, сказав про деякі плани: провести реконструкцію двох центральних парків, Борисоглібської площі, подальші капремонти тротуарів і таке інше. Таку перспективу багато присутніх привітали гучними оплесками, які потім ще не раз лунали на площі.

– Маю за честь від державної влади привітати кожного переяславця з історичною річницею вашого міста, – сказав Олександр Горган. – Це – справжня колиска України. Місто прожило успішно понад тисячу сто років, і завдання нашого покоління зробити щось важливе, видатне, щоб гарантувати, що місто буде жити у тисячоліттях.

Особисто привітав Раїсу Голованову, керівника міського територіального центру захисту пенсіонерів та інвалідів, якій саме цього дня виповнилося 60 років. А від КОДА відзнаки вручив начальнику відділу освіти міськради Петрові Ярмоленку, колишньому учасникові АТО Володимирові Мамітьку; від Президента України – волонтерам Інні Марченко, Світлані Шевченко та Миколі Швиденку.

Стосовно будівництва ТЕС, яка хвилює багатьох переяславців, зазначив, що це питання не залишається і поза увагою влади:

– Ніхто не допустить ніяких зловживань, і замовчувань. Деякі питання, щодо цього об’єкту, зараз у судах і ми повинні дочекатися їх остаточного рішення. Та це не значить, що влада буде сидіти, склавши руки, поки ті чи інші обставини створять екологічну небезпеку. Ми бачимо перспективу Переяслава, як зразка екологічної безпеки. А для того, щоб за станом екології дієво здійснювався контроль, сьогодні від обласної держадміністрації передаю місту особливий і  важливий подарунок – сертифікат на  інноваційне імпортне обладнання (вартістю близько 2 млн. грн.). З його допомогою громада зможе точно знати, які викиди, скільки дає ТЕС. Рівень викидів буде оприлюднюватися он-лайн, і у випадку, якщо буде найменше перевищення, об’єкт буде зупинятися.

Сертифікат на обладнання передав Тарасу Костіну і запевнив, що мер міста сьогодні, як ніхто турбується про захист інтересів Переяслава. Його роботу оцінив, як одного з найкращих міських голів Київщини та України.

Серед поважних закордонних гостей, що брали участь у святі, переяславців привітали консул Польщі у Києві Яцек Гословський, заступник мера польського міста Цешен Олександр Фіернак та Олівер Браун, представник міста Магдебург (Німеччина).

Приїзд київського міського голови Віталія Кличка з самого початку привернув значну увагу. Немало переяславців підходили, щоб просто потиснути знаменитій людині руку та сфотографуватися з ним. Разом з Артуром Палатним, Тарасом Костіном він довго спілкувався з переяславцями, які оточили його на площі.

– Дуже і дуже радий бути сьогодні разом з вами, – сказав він, коли запросили на сцену. – Завжди, коли буваю у Переяславі, згадую ті найкращі часи, коли навчався у цьому місті. Тоді головними були вимоги, щоб підготуватися до екзаменів. Тепер і до мене, і до мера Переяслава вимог значно більше, бо нам потрібно показувати результат. Щойно з вашим міським головою подивилися парк імені Сковороди. Взяв на себе особисте завдання і вже зателефонував до “Київзеленбуду”, щоб відновити цей парк, і, щоб переяславці сказали: “О! Це європейський парк!” Такі ми робимо в Києві, і потрібно, щоб вони були і в інших містечках. Щиро бажаю кожному здоров’я, успіхів в усіх справах і позитивних емоцій.

– В Переяславі народився мій батько, моя бабуся, мої брати, і я провів тут багато часу, – сказав Артур Палатний. – Тож з 2010 року завжди опікувався цим містом, коли вперше став депутатом Київської облради.

Він також виконав почесну місію – вручив Тарасові Костіну грамоту Верховної Ради України, підписану її головою Андрієм Парубієм.

Впродовж свята проводилося й багато інших нагороджень. На сцену запрошували і виробничників, і лікарів, і освітян. Серед них Євген Глазунов, Людмила Шимченко, Віталій Гетьман та багато інших. Та особливо врочисто посвідчення Почесних громадян Переяслава було вручено відомим у місті Вікторові Дзюбі, В’ячеславові Саулку та Любові Томенко.

Василь Данилюк: “Радий, що подарував своє мистецтво на такому святі”

Чудову концертну програму підготували як місцева талановита молодь, так і відомі запрошені на це свято вітчизняні виконавці. Одним з таких був Заслужений артист України Василь Данилюк (40 років), соліст філармонії Чернівців. Виконав таку чудову пісню, як “Свята Україна” та інші.

Щойно співак зійшов зі сцени, поросив його трохи поділитися враженнями про наше місто. Сказав, що вперше приїжджав сюди на початку минулого літа у рамках проведення фестивалю “Мамина весна”. Тоді ж його запросили і на це свято.

– Я люблю Київ, Київську область, – наголосив. – Ось вчора мали можливість відпочити на Дніпрі. Після того чудово спалося. Взагалі я на професійній сцені давно, що з 1990 року. Маю багато різноманітних нагород. І радий, що тепер зі своїм мистецтвом познайомив і багатьох переяславців.

Також сказав, що з виступами багато їздить по Україні. Наприклад, вже наступного дня на його виступ очікували у місті Стрий, що на Львівщині. Так що у дорогу він вирушив невдовзі після свого виступу на переяславській сцені.

(“Вісник Переяславщини”)

 

 

Додати коментар