Відбулася зустріч підприємців міста із фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області

5 вересня в залі засідань Переяслав-Хмельницької міської ради відбулася зустріч підприємців міста із фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області: начальником управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Арзу Акберовим,  начальником відділу контролю за рекламою та дотримання антитютюнового законодавства управління захисту споживачів Анною Матвієнко. Також у зустрічі взяли участь заступник міського голови Валентина Губенко, начальник Переяслав-Хмельницького районного управління ГУ Держпродспоживслужби Олексій Роман та начальник відділу підприємництва та споживчого ринку Анна Гаценко.

Під час зустрічі обговорювалися питання щодо дотримання законодавства у сфері захисту прав споживачів, розміщення зовнішньої реклами, дотримання вимог санітарного законодавства, основних принципів та вимог до безпечності та якості харчових продуктів.

Зокрема, представники Держпродспоживслужби нагадали, що від 23 лютого 2018 року набула чинності постанова КМУ № 1104, якою знятий мораторій на проведення перевірок цією службою. З того часу активно проводяться планові перевірки об’єктів переважно високого ступеня ризику. Та, зважаючи на збільшення випадків харчових отруєнь в різних областях України, порушення законодавства у сфері захисту прав споживачів, не дотримання вимог законодавства про рекламу, Держпрожспоживслужба проводить і позапланові перевірки.

Так, наприклад:

  • згідно ст. 65 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», порушення встановлених законодавством гігієнічних вимог до виробництва та/або обігу харчових продуктів або кормів, якщо це створює загрозу для життя та/або здоров’я людини або тварини, тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі десяти мінімальних заробітних плат (37 230 грн.), на фізичних осіб – підприємців – у розмірі шести мінімальних заробітних плат (22 338 грн.); пропонування до реалізації або реалізація непридатних харчових продуктів або кормів тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі двадцяти п’яти мінімальних заробітних плат (93 075 грн.), на фізичних осіб – підприємців – у розмірі сімнадцяти мінімальних заробітних плат (63 291 грн.);
  • згідно ст. 20 Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення», за розміщення попільничок або куріння у приміщеннях закладів ресторанного господарства передбачений штраф від 1000 грн. до 10 000 грн., за порушення заборони щодо реклами, стимулювання продажу та спонсорства тютюнових виробів – штраф від 30 000 грн. до 50 000 грн. за кожен факт реклами на окремому рекламо носії або кожний окремий захід з метою стимулювання продажу тютюнових виробів;
  • згідно ст. 27 Закону України «Про рекламу», за порушення законодавства про рекламу до рекламодавців, виробників реклами та розповсюджувачів реклами застосовуються штрафні санкції у розмірі п’ятикратної вартості розповсюдженої чи виготовленої реклами;
  • згідно ст. 23 Закону України «Про захист прав споживачів», за реалізацію товару, строк придатності якого минув, передбачений штраф у розмірі двохсот відсотків вартості залишку одержаної для реалізації партії товару, але не менше п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а за відмову споживачу в реалізації його прав, установлених цим Законом, – у десятикратному розмірі вартості продукції виходячи з цін, що діяли на час придбання цієї продукції, але не менше п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Представники Держпродспоживслужби рекомендували суб’єктам господарювання звернути увагу на існуючі недоліки у своїх закладах торгівлі, ресторанного господарства, на підприємствах та привести їх у відповідність до вимог санітарного законодавства, законодавства про захист прав споживачів, про рекламу та інших нормативно-правових актів.

Додати коментар