Ніна Козачук тріумфувала на фестивалі “Молода Галичина”, а переяславки Валерія Христюк і Єлизавета Маслюкова стали дипломантами фестивалю

Із 7 по 12 липня у Новояворівську (Львівська область) тривав 26-ий міжнародний фестиваль сучасної української пісні «Молода Галичина». Співачка Ніна Козачук, яка народилася в Циблях і свого часу працювала в Переяслав-Хмельницькому педуніверситеті, здобула в конкурсі перше місце. Наразі виконавиця працює в столиці й навчається в магістратурі Київського інститут музики імені Глієра. Про перемогу і творчі плани вона розповіла журналісту “Вісника”.

– Ніно, чим особливий фестиваль “Молода Галичина”?

– Це один із найстарших і найпрестижніших пісенних конкурсів в Україні. Організація, проведення, технічне забезпечення фестивалю – усе на дуже високому рівні. Його особливість у тому, що всі конкурсанти виконують пісні українською, навіть іноземці. Наприклад, цього разу були виконавці з 13 країн світу (близько 120 учасників), і так приємно, що всі співали нашою рідною мовою. Свого часу гран-прі “Молодої Галичини” вигравали Тіна Кароль, Катерина Бужинська, Наталка Карпа, Міка Ньютон, Дзідзьо та інші відомі тепер виконавці.

– Скільки разів ти брала участь у конкурсі?

– У 2012 році я стала дипломантом конкурсу. Але не зупинилася. І в 2016-му поїхала туди як керівник і учасниця квартету “Діапазон”. Цей колектив утворився в Переяслав-Хмельницькому педуніверситеті, де я тоді працювала викладачем вокальної студії. Ми з дівчатами виграла гран-прі. Цього року брала участь як сольна виконавиця.

– Якою була програма цьогорічного фестивалю?

– У перший день було святкове відкриття фестивалю і концерт за участю зіркових гостей. Наступні два дні відбувалися півфінали в різних вікових групах. Я виступала в старшій групі. Кожен учасник представляв дві пісні. 10 липня відбувся останній тур – фінал. Завершився він конкурсом «Міс «Молода Галичина-2018» і дискотекою. Наступного дня проводилися майстер-класи, зустрічі з цікавими людьми, репетиція гала-концерту. А 12 липня, у день міста Новояворівськ, на літній фестивальній сцені відбувся гала-концерт і нагородження переможців. Свято зібрало кілька тисяч глядачів. Завершився фестиваль далеко за північ виступом Дзідзьо.

– Які були вимоги до конкурсного репертуару?

– Вибір музичних стилів різноманітний: поп-музика, фольк, етно, джаз, блюз, рок-н-рол. Українці виконують усі пісні рідною мовою. Учасникам з інших країн дозволяють виконати одну пісню мовою країни, яку вони представляють, решту – українською або пісні українських авторів перекласти їхньою мовою.

– Які пісні ти обрала?

– У півфіналі я виконувала пісню “Пробач мені” (слова Вадима Крищенка, музика Олександра Злотника) в обробці моєї викладачки з вокалу Ірми Гвініашвілі та українську народну пісню “Ой давно, давно”А в фіналі – твір “У долі своя весна” (слова Юрія Рибчинського, музика Володимира Івасюка) теж в обробці Ірми Гвініашвілі. У 1977 році ця пісня принесла Софії Ротару перемогу на міжнародному фестивалі “Сопот”.

– А хто оцінював конкурсантів?

 – Міжнародне журі – чотирнадцять професіоналів у сфері музики та вокалу з України, США, Казахстану, Латвії, Німеччини, Білорусі, Молдови. Очолював журі народний артист України, композитор, ректор Київського інституту музики імені Глієра Олександр Злотник.

– Як нагородили переможців?

– Гран-прі цьогорічного фестивалю здобула Анастасія Ситнік із Харкова. Це моя подруга, я за неї вболівала. Її нагородили сертифікатом на 30 тисяч гривень для розвитку творчості. Мені як володарці першої премії теж вручили грошову винагороду, статуетку й диплом. Гроші я вже витратила на аранжування пісень.

– Ніно, як розвивається твоя співоча кар’єра?

– З весни я працюю бек-вокалісткою у Народного артиста України Павла Зіброва. Беру участь у концертному турі Олександра Злотника “Мелодії життя”. Даю приватні уроки вокалу. Квартет “Діапазон” існує, щоправда, в новому складі. Тепер у ньому виступають студентки інституту Глієра. Але більше уваги я все-таки приділяю сольній кар’єрі.

– Ти часто буваєш на Переяславщині?

– Коли приїжджаю в гості до батьків у Циблі. У Переяславі востаннє виступала у складі квартету “Діапазон” на конкурсі “Людина року-2017”.

***

До фінальної частини конкурсу “Молода Галичина” вийшли також дві співачки з Переяслава – Валерія Христюк і Єлизавета Маслюкова. Виконавиці стали дипломантами фестивалю.

Юлія Строчинська (“Вісник Переяславщини”)

Фото надані Ніною Козачук

Додати коментар