В Переяславі-Хмельницькому все більше тротуарів-вишиванок

Переяслав-Хмельницький має перспективу поступово перетворитися на місто тротуарів, які люди вже називають і “вишитими рушниками”, і українськими орнаментами. Останній і найбільший з таких проектів вже до кінця наступного тижня повністю планують закінчити працівники місцевого ТОВ “Агрошляхбуд”.

Як ми повідомляли раніше, ще минулого року на сесійних засіданнях у міській раді було прийнято рішення про реконструкцію на вул. Шкільній, яка є однією із найбільш жвавих у місті, частини тротуару (від школи-інтернат – до АЗС “КЛО”). Рішення далося не одразу. У деяких депутатів сумнів викликало те, чи варто на цей тротуар витрачати з бюджету більше мільйона гривень? Проте вже зараз видно, що така витрата себе цілком виправдала.

Якщо раніше мало того, що тротуар був увесь розбитий, він слугував ще й місцем для паркування автотранспорту. Автомобілі ставили майже у притул до огорож, тож пройти тут було не так просто. Завдяки тому, що тепер бордюри підняли настільки високо, щоб автівки вже не заїжджали на тротуар, він став і цілком безпечним, і достатньо широким для проходу. Та, крім всього іншого, новий тротуар, викладений ізрізнокольорових фемів (сучасна тротуарна бруківка) перетворився ще й просто на окрасу цієї частини міста.

– Відповідно до теперішніх вимог, – розповів нам нещодавно у зв’язку із наближенням робіт до закінчення керівник ТОВ “Агрошляхбуд” Олександр Гончаренко (58 років), – на цьому об’єкті встановлено таблицю із усією інформацією про нього. Як видно з неї, будівництво ми розпочали ще в листопаді минулого року. Була перерва на зиму. А зараз, коли вже достатньо потепліло, завершуємо його. В контракті записано, що повинні завершити об’єкт до травня, але зробимо скоріше, думаю, вже до кінця наступного тижня, а в разі якихось непередбачуваних обставин – до наступної Пасхи точно.

Він також повідомив, працівниками організації, що спеціалізуються виключно на подібних тротуарах, укладено фемів на площі 1292 квадратних метри. Крім того, звісно ж, було виконано багато і підготовчих, і інших робіт. Скажемо, лише по під бордюрами заасфальтовано 235 квадратних метри і таке інше.

Укладання фемів за візерунком потребує більше затрат часу, ніж якби їх мостили однотонними. Виробничність втрачається десь відсотків на 15. А у порівнянні з асфальтуванням тут дорожчі і сама робота, і матеріали, але ж і ефект незрівняний. Такий тротуар слугуватиме значно довше. До того ж у випадку якої потреби, підземних робіт, феми можна буде просто вийняти і потім покласти на місце, а не руйнувати як асфальт.

Важливо відзначити, що раніше ця ж організація на замовлення міської ради вже робила подібні тротуари-вишиванки біля сьомої, п’ятої шкіл, РАЦСу. Та саме на Шкільній він стане і найдовшим, і найпомітнишим. Ціково, що дизайн кожного з тротуарів неповторний. І всі їх робила директор переяславського ТОВ “Бетон центр” (дочірнє підприємство компанії “Бетон від Ковальської”) Ірина Гончаренко. Розповіла, що шукає різні українські орнаменти в Інтернеті і надихається ними перш, ніж приступити до розробки того чи іншого тротуару. Назви своїм оригінальним розробкам не дає. А от, скажемо, коли минулого року на замовлення міської ради у зв’язку з 30-річчям аварії на ЧАЕС, переяславські дорожники  виклали майданчик біля монументу Героям Чорнобиля, що біля сьомої школи, його дизайн розробила компанія Ковальської. З часом його ж було використано і  для проекту вже біля Золотих воріт у Києві.

– Оскільки таких тротуарів у місті поки що лише чотири, – зазначила Ірина Юріївна, – вони як розрізнені фрагменти. Та з часом, коли їх стане більше, вони можуть стати єдиним зв’язаним полотном. Наше місто історичне, і хотілось би, щоб, крім усього іншого, також і ці оригінальні тротуари стали його візитівкою.

Для працівників “Агрошляхбуду” завершення роботи на Шкільній було початком їхнього цьогорічного сезону в нашому місті. На черзі, як сказав керівник організації, виготовлення подібного тротуару на вул. Фабричній. З того боку, що по під гуртожитками.

Міськрайонна газета “Вісник Переяславщини”

Додати коментар