В НІЕЗ “Переяслав” відбулося свято Зеленої неділі

За доброю традицією,  в  найкращих звичаях та традиціях нашого народу відзначали 27 травня 2018 року  свято Зеленої неділі в Музеї народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини.  На свято організоване Національним історико-етнографічним заповідником  завітало близько п’яти тисяч людей. А розпочалися святкування у Клечальну суботу 26 травня 2018 року.

На базарній площі, у  суботу,  зібралися працівники Заповідника та за давнім звичаєм предків встановили в центрі села віху.  Жінки прикрашали віху зеленими гілками, яскравими квітами та гав’яром, а встановлювали її  чоловіки. Тож обряд прикрашання та встановлення віхи, відвідувачі Музею під відкритим небом могли не лише побачити на власні очі, а й взяти безпосередню участь в обряді її прикрашання.

Під час свята відвідувачі мали змогу насолодитися виступами

Народного жіночого аматорського вокального ансамблю «Вербиченька», Народного аматорського фольклорного гурту «Коралі», Фольклорного гурту «Королівна», Дівочого вокального ансамблю «SoloMia», Інструментально-вокального ансамблю «BanduraBand», а також українською аутентичною музикою у виконанні гурту «Божичі».   Дитячий фольклорний гурт «Райгородок» та Школа танців ансамблю «Божичі» запрошували до народних танців «Грушечка», «Квочка», «Кривий танець», «Журавель», «Ойра», «Полька», «Гречаники», «Орлиця». Дзвінкий спів наймолодшої учасниці свята Самовол Марії полонив усіх гостей.

З самого ранку по центральній дорозі та базарній площі музею діяв ярмарок. На ярмарку свої вироби представили майстри з Переяслава-Хмельницького, Києва, Черкащини, Рівного, Прилук, Сміли, Василькова, Борисполя.

 Працівниками Заповідника та центром психологічного розвитку дітей і дорослих «ДІАЛОГ»  було організовано чудові майстер-класи для дітей: декупаж по дереву, ткацтво на рамі, бісероплетіння, плетіння вінків з квітів та гілля дерев, декоративний розпис по глині та інші. На базарній площі бажаючі мали змогу на справжньому гончарному колі навчитися гончарству. Отже, під час свята можна було не тільки придбати красиві вироби майстрів, а й навчитися робити їх власними руками. 

Під час святкування  відвідувачі мали можливість на власні очі побачити як святкували Зелену неділю наші предки та долучитися до звичаїв, традицій, духовності нашого народу.

Більше фото тут: https://drive.google.com/drive/folders/1cy6kpUUxMIQpN6d8hDqkcgJuOejpgXkI?usp=sharing

Старший науковий співробітник науково-освітнього відділу екскурсійно-масової роботи Ревега Н.М.

Додати коментар