Середа, 30 Квітня 2025

Переяслав

1117 років від першої літописної згадки

Офіційний сайт
Переяславської міської територіальної громади

Menu

Десять тисяч баночок каші “Отаманської” для ЗСУ зробили Ріф Лутфуллін і його сусіди з Переяслава

Ріф Лутфуллін родом із Башкирії, але проживає в Переяславі та з 25 лютого 2022 року готує каші для Збройних Сил України. 16 січня чоловік вийняв з автоклава десятитисячну баночку гречаної «Отаманської», розповідає Переяслав.City.

Автор: Іванна Данюк

– Коли почалася війна, ми з дружиною Ольгою і тещою Надією Ніколаєвою прийняли у себе вдома п’ять молодих родин з дітками із Борисполя. І от 24 лютого ввечері ми зібралися і стали радитися, що ми можемо робити, чим можемо допомагати нашим захисникам. У мене був автоклав. Вирішили готувати каші, – згадує, як усе починалося, Ріф Лутфуллін.

І вже 25 лютого родина з гостями-бориспільцями зробила 20 баночок першої партії своєї «Є-каші». Тоді, каже Ріф Мансурович, ця приставка «є» була дуже модною: «Є-програма», «Є-допомога» і так далі.

Наприкінці травня родини, які жили в Ріфа, повернулися до себе додому. 7 червня 2022 року чоловік з дружиною і тещою зробили останню партію «Є-каші». Загалом, за цей період її приготували 8924 баночки.

– У нас є спеціальний журнал. Ми сюди все записуємо. Дату приготування, кількість. Крім того, я записую сюди всіх людей, які нам допомагають фізично, фінансами, продуктами тощо. Так склалося, що мені в липні зробили тяжку операцію, далі – пів року реабілітації. Мені було дуже важко ходити, тому виробництво каші було зупинене.

Автор: Іванна Данюк

10 січня 2024 року Ріф Лутфуллін відновив виробництво каші для захисників і тепер вона називається «Отаманська».

– Я приєднався до команди волонтерів «Нескорені» і це ми вже з Ольгою Дригою придумали таку назву для каші. Готувати я продовжую вдома з дружиною, тещою і сусідами Павліною та Сергієм Безхлібними, Наталією і Анатолієм Крецулами, Ларисою і Олександром Дорошенками, «Нескорені» допомагають нам продуктами і передають готову кашу «Отаманську» на передову.

Ріф Лутфуллін (другий зліва) та команда помічників-сусідівРіф Лутфуллін (другий зліва) та команда помічників-сусідів Автор: надав Ріф Лутфуллін

Автор: Іванна ДанюкРізну крупу ми вже не використовуємо, готуємо лише гречану кашу. На кожну баночку кладемо не менше 200 грамів м’яса, тушкуємо його з овочами, гречку запарюємо, а тоді розкладаємо в баночки й готуємо в автоклаві. Крім того, в кожну баночку ми додаємо свою вдячність за захист і віру в перемогу, – наголошує волонтер.

До речі, орендні автоклави Ріф повернув, тож готують каші лише на двох. Кілька місяців тому один із них вийшов з ладу і Ріф Мансурович вже повідомив Ользі Дризі, що припинятиме виробництво.

Автор: Іванна Данюк

– З одним автоклавом на 20 баночок багато каші не зробиш, тому я хотів відмовитися від цієї справи. Але нашим військовослужбовцям настільки полюбилася «Отаманська», що вони купили мені новенький автоклав на 24 баночки.

Саме з автоклава від бійців ЗСУ Ріф Лутфуллін 16 січня вийняв десятитисячну баночку каші.

– Ось, бачити, ми й етикетку таку зробили, – чоловік показує пачку етикеток з написом гречана з м’ясом каша «Отаманська» 10 000. – Етикеток ми замовили 24, бо не знаємо, яка саме баночка є десятитисячною. Вирішили, що вся партія буде ювілейною.

З 25 лютого 2022 року по 16 січня 2024 року (з перервою у виробництві більш як упродовж року) Ріф із помічниками приготували для ЗСУ 10 тисяч 17 баночок каші.

Ріф Лутфуллін тримає в руках баночку каші з перших партій і вона ще під назвою "єКаша", а також баночку "Отаманської".Ріф Лутфуллін тримає в руках баночку каші з перших партій і вона ще під назвою “єКаша”, а також баночку “Отаманської”. Автор: Іванна Данюк

Автор: Іванна Данюк
 Автор: Іванна Данюк
 Автор: Іванна ДанюкРіф Лутфуллін за освітою вчитель початкових класів, але за спеціальністю, каже, не працював. До виходу на пенсію займався бурінням, проводив пошукові роботи покладів корисних копалин.

– До 2013 року працював багато. І в Якутії був, і в Анголі. А на пенсії вирішили оселитися тут – у Переяславі. До цього в Україні вже жили – в Кропивницькому (тоді – Кіровограді, – авт.). А діти в Борисполі, то ми до них поближче переїхали. Дружина в мене – українка. Ми в Якутії познайомилися, тоді одружилися і переїхали до неї на Батьківщину. І я жодного разу про це не пошкодував.

Прикро тільки, що моя Батьківщина стала фашистською. Я маю на увазі Росію. Ну як, Батьківщина-то не стала, бо Батьківщина – це ж поля, ліси, лавки на яких ми сиділи, стежки, якими ми ходили. А от люди стали фашистами. Сумно і образливо мені від того…

Одну з десятитисячних баночок волонтер презентував і колективу Переяслав.City. Ми скуштували і відмітили, що каша дійсно смачна і дуже ситна.

Одну баночку каші "Отаманської" з десятитисячної партії Ріф Лутфуллін подарував колективу Переяслав.CityОдну баночку каші “Отаманської” з десятитисячної партії Ріф Лутфуллін подарував колективу Переяслав.City Автор: Іванна Данюк

Каша "Отаманська" смачна і ситнаКаша “Отаманська” смачна і ситна Автор: Іванна ДанюкА Надія Григорівна (теща Ріфа) пригостила нас пряниками, які пече для ЗСУ.

Жінка робить їх у міру солодкими, щоб воїни могли при бажанні додати варення чи мед. До речі, таких пряників можна спекти багато, вони довго залишаються м’якими і смачними. А ще їх дуже просто готувати. Поділилася Надія Ніколаєва рецептом:

Інгредієнти для тіста:

  • Кефір – 1 стакан,
  • Цукор – 1 стакан,
  • Сода чи розпушувач – 1/3 чайної ложки,
  • Олія – 1 столова ложка,
  • Борошна – скільки візьме тісто.

Інгредієнти для помадки:

  • Цукор – 1 літр,
  • Вода – 1 літр.

Приготування:

  1. Усі інгредієнти, крім борошна, з’єднати і добре перемішати. Далі поступово підсипати муку і вимішувати тісто. Вона має бути не надто крутим і не надто м’яким.
  2. Сформувати кульки будь-якого розміру, або розкачати тісто і вирізати фігурки з допомогою формочок (на свій смак).
  3. Випікати в розігрітій до 180° духовці не більше 20 хв (зважайте, що вони дуже швидко випікаються, як стали золотистими – виймайте).

Помадка:

  1. Цукор з водою з’єднати і поставити на вогонь, довести до кипіння, гарно перемішати і зняти з вогню.
  2. Остудити сироп до кімнатної температури, полити пряники і стряхнути їх.

Порада:

Якщо ви спекли багато печива, частину можна заморозити, а за потреби, розморожуйте за кімнатної температури. Кілька хвилин і можна їсти.

Надія Ніколаєва пече для воїнів ЗСУ смачні пряникиНадія Ніколаєва пече для воїнів ЗСУ смачні пряники Автор: Іванна Данюк

Автор: Іванна Данюк

Ріф Лутфуллін щиро вдячний усім, хто підтримує виробництво його дружньої «сусідської» команди: волонерам ГО «Нескорені», своїм дітям, онукам, друзям із Кропивницького, а колективу та учням гімназії №3 за організований ними збір баночок.

Долучитися до виготовлення каші «Отаманської» для наших захисників може кожен охочий. Для деталей звертайтеся до Ольги Дриги, очільниці волонтерського об’єднання «Нескорені».

Додати коментар


MyCounter - счётчик и статистика
undefined