День біологічного різноманіття

22 травня відзначається Міжнародний день біологічного різноманіття (International Day for Biological Diversity). Це свято-заклик до кожної людини, чиїм домом стала наша планета.

“Міжнародний день біологічного різноманіття” не створює святкового настрою, тому що проблеми біологічного різноманіття очевидні. Біологічне різноманіття є основою життя. Його збереження є необхідним для існування людини. На жаль, інтенсивність використання компонентів біорізноманіття призводить до виснаження та вичерпання природних ресурсів: зникають та знаходяться під загрозою зникнення численні види та екосистеми, постійно зростає загроза генному фонду…

Історія

Програма ООН з навколишнього середовища у 1988 році впровадила робочу групу експертів, що повинні були вирішити проблеми потреби у міжнародній конвенції з біорізноманіття. У 1989 році була організована група правових експертів для підготовки правової бази створення міжнародної конвенції. 22 травня 1992 року в Найробі на Конференції з проблем усиновлення було представлено фінальний текст угоди про створення Конвенції з біологічного різноманіття.

Міжнародний день біологічного різноманіття спочатку був призначений на дату 29 грудня, коли вступила в силу Конвенція з біологічного різноманіття. Проте така дата була не дуже зручною для проведення міжнародного дня, адже на кінець грудня в багатьох державах припадають національні свята, тому в 2000 році було вирішено проводити Міжнародний день біологічного різноманіття 22 травня.

Конвенція про біологічне різноманіття являє собою міжнародну угоду, покликану сприяти збереженню та раціональному використанню запасів біорізноманіття та його вигод на справедливій і рівноправній основі. Основною метою Конвенції є збереження біологічного різноманіття на генетичному, видовому, екосистемному рівнях.

Проблеми біологічного різноманіття

Всесвітній союз охорони природи виділяє сім основних факторів, що сприяють втраті біологічного різноманіття:

— Втрата та фрагментація природного середовища;

— Конкуренція з боку інвазивних видів;

— Забруднення навколишнього середовища;

— Глобальні кліматичні зміни;

— Опустелювання;

— Зростання населення і надмірне споживання;

— Безрозсудне використання природних ресурсів.

Різним формам життя, що існували на Землі, завжди необхідно було пристосовуватися до зміни клімату. Саме ця необхідність адаптації великою мірою і призводила до тих еволюційних змін, завдяки яким і з’явилися сучасні рослини і тварини.

Однак можна з упевненістю говорити про те, що серйозні зміни клімату є однією з найбільших загроз для існування біологічної різноманітності планети.

Зміни ландшафту, які стають наслідком вирубки лісу, пожеж і процесів урбанізації, ускладнюють виживання багатьох видів. Різні елементи інфраструктури, без яких ми сьогодні не можемо уявити своє сучасне життя, завдають великої шкоди існуванню багатьох видів.

Проблема полягає в тому, що деякі види не здатні пристосуватися до нової обстановки, тому вони і вимирають.До втрати біорізноманіття часто призводить опустелювання, яке зазвичай викликане кліматичними змінами і діяльністю людей. Дерева вирубуються, а заходи для їх відновлення не приймаються. Інтенсивний випас худоби стає причиною зубожіння пасовищ, це змушує їх мешканців шукати собі нові ареали проживання.

Безрозсудна експлуатація природних ресурсів стала в наші дні дуже поширеною проблемою. Ліси вирубуються заради палива, водні ресурси використовуються для господарських потреб, осушуються болота для будівельних цілей і т.п.

Саме тому виникла ідея в рамках тижня сталої енергії провести конкурс фоторобіт на тему: “Біорізноманіття”.

 

Увага! Оголошується конкурс фоторобіт на тему: “Біорізноманіття”.

Надсилайте фото ( 20 на 30 або 15 на 20) зроблене Вами на електронну адресу economist.i.m@ukr.net до 24 травня 2018 року.

Для визначення переможця просимо надати свої роботи до відділу економіки та зовнішніх звязків управління економіки виконкому міської ради за адресою: вул. Б. Хмельницького, 27/25 (міська рада) до 24 травня до 17:00.

До фото додати наступну інформацію:

  1. Назву роботи (фото).
  2. ПІП автора,
  3. Вид діяльності (місце роботи, навчання).
  4. Контакти (номер телефону, електронна адреса).

Додати коментар