У Переяславі-Хмельницькому відзначили 10-ти річчя створення експозиції Музею Заповіту Шевченка

Музей був відкритий 18 квітня 2008 р. у меморіальному будинку переяславського лікаря, друга Тараса Шевченка – Андрія Осиповича Козачковського. Ідею створення Музею Заповіту Т. Г. Шевченка підтримали творчі спілки України, Комітет з Національної премії України ім. Тараса Шевченка, діячі культури й науки, серед яких – академіки Петро Тронько (нині покійний), Борис Олійник (нині покійний), Микола Жулинський, Борис Войцехівський, член Національної спілки журналістів України, радник-організатор Комітету з Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка, трудова діяльність якого тісно пов’язана з Переяславським краєм. 
Переяслав і Переяславщина займали визначне місце в житті і творчості геніального поета України Т. Г. Шевченка. Метою створення Музею Шевченкового «Заповіту» є відтворення атмосфери оточення старовинного українського історичного міста, будинку, в якому Т. Г. Шевченко пережив високе поетичне піднесення в органічному контексті з українською природою, з усім українським життям, а також осягнення і відтворення всієї глибини творчості Т. Г. Шевченка переяславського періоду, осмислення української історії, ментальності, традицій. Отже, йдеться не тільки про конкретний літературний твір «Як умру, то поховайте…» («Заповіт»), а й передачу музейними засобами Заповіту Т. Г. Шевченка нащадкам: його погляди на українську історію, майбутнє України тощо та тему Заповіту в його широкому філософському, духовному розумінні.
Музей Заповіту Т.Г.Шевченка – це пам’ять вдячних нащадків про перебування поета на Переяславщині, про спілкування з лікарем А.Козачковським, про все те, що стосується переяславського циклу у творчості Кобзаря. Нині діючий музей відповідає виклику часу, заявляє про власну особливу позицію в соціокультурному середовищі, тому що вдалося створити неординарну, неповторну, унікальну експозицію Музею Заповіту Т.Г.Шевченка з меморіальними, літературно-художніми та історичними залами. Це було важке, проте й більш цікаве завдання, ніж створення за назвою та змістом традиційного літературно-меморіального музею.

У період з 2008 по 2017рр. музей відвідало близько 100 000екскурсантів з України, ближнього зарубіжжя та багато іноземців майже з усіх країн Європи, Америки і навіть з далекого Китаю та Японії.
Сьогоднішній день вимагає від музею формування нового підходу до своєї роботи: інтерактивні експозиції, активна співпраця з різними мас-медіа, громадськими організаціями, різними фундаціями, сучасна рекламна діяльність, активне впровадження в систему «Інтернет» інформації про діяльність музею, його колекцій, що мають національне, європейське, світове значення тощо. Музей на сьогодні має тісні зв’язки із музеями України і далекого зарубіжжя (Торонто, Канада), Інститутом літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України, з Національною спілкою краєзнавців України, з фондом Миколи Томенка «Рідна країна», з місцевим університетом, з різними громадськими організаціями, які пропагують шевченкове слово.

З привітальним словом до присутніх на урочистому заході звернувся генеральний директор НІЕЗ «Переяслав» Лукашевич О. М. Він наголосив на тому, що музей всіма засобами пропагує заповіти Великого Кобзаря, які ніколи не втратять своєї могутньої сили впливу на дух української нації. Його основний заповіт – зберегти нашу волю і Україну! Олексій Михайлович відзначив роль колишніх співробітників Заповідника і причетних до створення експозиції музею та нагородив їх подяками, зокрема, Мельник В. П., Годліну Л. О., Глушко Г. І., Коломійця О. Р., Войцехівського Б. М., Махінчука М. Г., Бутника П. В. Нагороджені також висловили подяку адміністрації Заповідника за пошанування їхньої праці на благо музею.

Слово для привітання було надано гостям Заповідника, які представляли музеї України, державні установи, громадські організації, місцеві органи влади тощо. На заході привітали музей з ювілеєм перший заступник Шевченківського національного заповідника, м. Канів Ліховий Ігор Дмитрович, який прибув на святкування з генеральним директором Піняком Мар’яном Володимировичем, Стус Дмитро Васильовичгенеральний директор Національного музею Тараса Шевченка м. Київ, Томенко Микола Володимирович, фундатор Фонду «Рідна країна», Маньковська Руслана Вікторівна – перший заступник голови Національної спілки краєзнавців України, старший науковий співробітник відділу історії України другої половини ХХ століття Інституту історії України НАН України,доктор історичних наук, доцент, Заслужений працівник культури України,Сидоренко Тамара Василівна – заступник генерального директора Національного музею літератури України та учений секретар цього ж музею Омельяненко Лариса Георгіївна, завідувач відділом «Флігель Тараса Шевченка» КЗ КОР «Яготинський історичний музей» Гусак Лариса Сергіївна, Рик Сергій Миколайович – проректор з наукової частини ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди», Корпанюк Микола Павлович –доктор філологічних наук, професорДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди», Махінчук Микола Гаврилович – поет, прозаїк, краєзнавець, Заслужений журналіст України, Губенко Валентина Валеріївна – заступник з гуманітарних питань Переяслав-Хмельницької міської ради. Міська рада нагородила почесними грамотами за багаторічну сумлінну працю, відданість музейній справі, з нагоди 10-ї річниці музею Кухарєву Н. М., завідувача науково-дослідного відділу «Музей «Заповіту» Т. Г. Шевченка, Павлик Н. М., старшого наукового співробітника та Коркач Світлану Олексіївну, молодшого наукового співробітника цього відділу.

Під час нашого свята відбулася презентація проекту культурно-мистецької акції «Обніміться ж, брати мої…» (вишивання рушника до 205-ої річниці від дня народження Т. Г. Шевченка), про яку розповіла присутнім завідувач науково-дослідного сектора «Музей рушника» Заїка Наталія Любомирівна.

Захід супроводжувався виступом артистів. Розпочалося святкування виконанням «Молитви за Україну» у виконанні ансамблю «П’ять восьмих» Переяслав-Хмельницької дитячої музичної школи ім. Павла Сениці.

Квартет у складі викладачів Переяслав-Хмельницької дитячої музичної школи ім. Павла СениціДоброскок Олени Валеріївни, Нестерук Ольги Іллівни, Ноздровського Вадима Анатолійовича, Поночєвної Олени Володимирівни виконав «Палладіо» Карла Дженкінса, а оперна солістка, лауреат Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів Іфтоді Ганна Миколаївна подарувала присутнім чудове виконання романсу «Чотири воли пасу я».

Вперше у нашому музеї виступив молодий колектив із Переяслава – квартет «Діапазон» у складі Ніни Козачук (керівник), Юлії Канбарової, Юлії Жупиної та Валентини Шевчук. У їхньому виконанні прозвучали пісні «Тільки раз цвіте любов» та «Ой не знаю, що я знаю».

Подарували чудове виконання пісень гостям заходу Олеся Горобець (бандура) та учениці ЗОШ №7 Анна Соловей і Вікторія Якубовська.

На заході була презентована виставка «Тарас Шевченко – любов і святиня українського народу» (художні робот из колекції НІЕЗ «Переяслав»).

Завідувач науково-дослідного відділу «Музей «Заповіту» Т.Г. Шевченка» Кухарєва Н.М.

Більше фото тут https://drive.google.com/drive/folders/1aGfRwgxo_N0NGOhfcdmFBx_F91KlW3dX?usp=sharing

 

 

Додати коментар