Мистецько-філософський проєкт «Переяслав чорно-білий» презентовано на XVIII Заболотнівських читаннях

17–18 жовтня 2024 р. відбулася Всеукраїнська наукова конференція ХVІІІ Заболотнівські читання, присвячена 80-річчю з часу заснування української Академії архітектури та Державної наукової архітектурно-будівельної бібліотеки імені В. Г. Заболотного (ДНАББ) у її структурі.
У рамках проведення заходу в ДНАББ завідувач науково-дослідного відділу «Меморіальний музей академіка В. Г. Заболотного» НІЕЗ «Переяслав» Андрій Кузьменко презентував мистецько-філософський проєкт «Переяслав чорно-білий», який включає серію із 40 графічних робіт, створених ним упродовж другого року повномасштабного вторгнення, що супроводжуються авторськими текстами, де синхронно закарбувались його враження і філософські роздуми. Візуальну основу проєкту складають виконані на пленері малюнки як відомих, так і нетривіальних локацій та інтер’єрів міста Переяслава, представлених пам’ятками архітектури, просторами житлової та громадської забудови, промисловими й інженерними будівлями і спорудами, об’єктами природи. Доповнюючий блок замальовок з натури розкриває меланхолійну гаму залишених предметів побуту під час повітряних тривог.
Автором здійснено спробу намітити актуальний мистецький зліпок різнопланових історико-культурних пластів міста з горизонту досвіду його як місцевого мешканця. Епізодична підбірка зображених об’єктів, у текстах до яких через вкраплені метафори простежується індивідуальний поступ сенсотворення, наглядно презентує альтернативну форму документування повсякдення. Серія включає набір образних тригерів, що під впливом обставин воєнного часу вивільнились із підсвідомості як маркери невиразних світоглядних орієнтирів. Окремі з них, не пройшовши своєчасної цивілізаційної трансформації, сприймалися символами неіснуючих ідеалів, які укорінились у пам’яті внаслідок нав’язування тоталітарної ідеології в минулому. Інтуїтивне зосередження на цих об’єктах фактично й зумовило їх пошук і пропрацювання в творчому і філософському вимірах.
Монохромна та обмежена кольорова палітра графічних малюнків виступає експресивним прийомом концентрації на ключовій суті відтворених на папері місць і предметів, через яку просочується атмосфера драматизму. Похмура тональність в манері виконання робіт транслює додаткові асоціативні нашарування, нагадуючи, що життя кожного змінилось назавжди.
Переглянути експозицію можна орієнтовно до середини листопада.
Державна науково архiтектурно-будiвельна бiблiотека iмені В. Г. Заболотного.
м. Київ, просп. Берестейський, 50.

Додати коментар