Відбулася лекція-екскурсія для студентів «100 років Української революції: урок для сучасників»

29 березня у виставковій залі Народного центру культури «Зустріч» відбулася лекція-екскурсія для студентів-істориків «100 років Української революції: урок для сучасників». Захід відбувся у межах презентації виставки Державного архіву Київської області – «1917 – 1921: український вимір».

У виставці використані документи Державного архіву Київської області, Центрального Державного архіву вищих органів влади і управління України, Центрального державного історичного архіву у м. Києві, Центрального державного кінофотофоноархіву України ім. Г.С. Пшеничного.

Виставка складається з чотирьох тематичних блоків:

1). «Українська Центральна Рада. Втрачені ілюзії»;

2). «Гетьманат. На німецьких багнетах»;

3). «Директорія. Між молотом і ковадлом»;

4). «Селянський повстанський рух. Своя правда».

З вступним словом до присутніх звернулася начальник архівного відділу виконкому міської ради Анжеліка Андрієнко. Лекційний супровід до виставкової експозиції здійснив к.і.н., старший науковий співробітник НІЕЗ «Переяслав» Тарас Нагайко. Слухачів було поінформовано про хід історичних подій та значення важливих постатей українського національного руху вказаної доби.

Присутні продовжили огляд виставки та познайомилися зі змістом документальних джерел. Українська революція 1917–1921 років розпочалася в умовах революційних потрясінь, які охопили Російську імперію у березні 1917-го року. Проте вона стала самодостатнім історичним явищем. Революція носила національно-визвольний характер. Ключовим її рушієм був український народ і його політична еліта, що зазнала еволюції від ідей політичної автономії до усвідомлення необхідності утвердження власної унітарної держави.

Додати коментар