На Київщині відбувся міжнародний діалог в Меморіальному музеї академіка В.Г. Заболотного

23 та 24 березня, на базі Меморіального музею академіка В. Г. Заболотного, відбувся діалог науковців НІЕЗ «Переяслав» (Колибенко О. В., Нагайко Т. Ю., Кузьменко Ан. В., Костенко Н. В.) з кандидатом наук, докторантом в Інституті фізичної хімії Польської академії наук – Ясухіро Ігарасі.

У ході зустрічі гість із Японії, що нині мешкає у Польщі, познайомився в експозиції музею з багатою творчою та науковою спадщиною видатного українського зодчого, на прикладі якої відкрив важливі тенденції розвитку української архітектури та містобудування у 20–60-х рр. ХХ ст. Зокрема, для іноземного науковця актуальною виявилася інформація про розроблені під керівництвом В. Г. Заболотного технології будівництва в аспекті використання доступних та екологічно чистих матеріалів, які в умовах обмежених ресурсів та фінансування часто випереджали час.

Науковці музею поділились із гостем власними науковими здобутками у царині дослідження архітектурної спадщини свого земляка та презентували відповідні матеріали, які розкривають цю проблематику. У ході діалогу Ясухіро Ігарасі також з’ясував, що авторство проектів окремих будівель, які попередньо вже були йому відомі, належить саме В. Г. Заболотному.

На прикладі полотен і акварелей, написаних В. Г. Заболотним, а також предметів, виготовлених особисто зодчим, японський дослідник відзначив багатогранність творчої спадщини архітектора. Ясухіро Ігарасі справедливо зауважив і про вагомий внесок В. Г. Заболотного у вивчення історії українського мистецтва, презентований в експозиції музею фундаментальним 6-ти томним виданням за редакцією академіка.

Зустріч стала актуальною і в руслі відзначення 120 річниці від дня народження академіка В. Г. Заболотного, який, окрім значних здобутків на архітектурній, науковій і мистецькій ниві, залишив помітний слід у процесі збереження культурної спадщини. У цьому контексті музейники також поділилися з гостем особливостями розроблених В. Г. Заболотним методик дослідження та збереження пам’яток культури в ході здійснення наукової діяльності студентів, аспірантів та науковців під його керівництвом. Однак, не менш важливим є й персональний внесок зодчого у збереження культурних надбань. Зокрема, В. Г. Заболотному разом з дружиною вдалося зібрати й передати музею унікальну колекцію оригінальних предметів, серед яких особливе місце належить роботам японських майстрів і митців.

Тому не дивно, що ключовим моментом діалогу стали спільне обговорення й аналіз саме цієї колекції. У ході музейної комунікації науковцям НІЕЗ «Переяслав» вдалося отримати цінні відомості від безпосереднього носія японської культури про місце цих предметів у мистецтві Країни сонця, що сходить, традицію їх використання на сучасному етапі, а також умови й середовище побутування. Було уточнено символізм розпису й оздоблення зазначеної групи експонатів та прочитання назв окремих музейних предметів, що презентують традиційні зразки образотворчого мистецтва Японії тощо. Познайомившись докладно з музейною колекцією, Ясухіро Ігарасі дав їй високу оцінку та підтвердив унікальність предметів XVIII – XIX ст., виготовлених майстрами на його батьківщині. Таким чином, нинішня музейна комунікація у міжнародному форматі, значною мірою, стала можливою завдяки подвижницькій діяльності В. Г. Заболотного.

Діалог між дослідниками на базі Меморіального музею академіка В. Г. Заболотного засвідчує, що зібрана й передана видатним українським зодчим культурна спадщина, яка нині оформлена у вигляді музейної експозиції, робить важливий внесок у збереження й трансляцію японської культури наступним поколінням як в українському, так і в міжнародному вимірах. Таким чином, колекція НІЕЗ «Переяслав», будучи представленою саме в регіоні, виступає важливим підґрунтям для розширення ареалу осередків міжкультурної комунікації на міжнародному рівні.

К. і. н., с. н. с., завідувач науково-дослідного відділу «Музей історії архітектури Середньої Наддніпрянщини нового та новітнього часу» Андрій Кузьменко

Додати коментар