На Київщині воїни-артилеристи слухали лекцію від професора про Володимира Мономаха

Традиційно, у цьому навчальному році заняття з національно-патріотичного виховання для воїнів-артилеристів 43-ї окремої артилерійської бригади, дислокованої у с. Дівички, щопонеділка проводять провідні науковці Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав». Заняття проводяться у формі лекцій, відповідно до затвердженого календарного плану занять.

26 березня 2018 року чергову лекцію на тему: «Переяславці в історії: князь Володимир Мономах» провів заступник генерального директора НІЕЗ «Переяслав» з наукової роботи, кандидат історичних наук, професор Олександр Колибенко. На самому початку лектор зазначив, що князь Володимир Всеволодович Мономах як історична особа уже багато століть викликає інтерес науковців, краєзнавців, любителів історії та й просто широких верств населення не тільки в Україні, а й деяких сусідніх країнах. Його ім’я активно використовується навіть з військово-пропагандистською метою. Нічим іншим неможливо пояснити присвоєння російському атомному підводному човнові стратегічного призначення 4-го покоління К-551 імені «Владимир Мономах». Це третій російський атомний човен проекту 955 «Борей», який носить ім’я давньоруського князя (його попередники – «Юрий Долгорукий» та «Александр Невский»). Якщо ж взяти до уваги, що будуються також човни «Князь Владимир» (мається на увазі – Святославич) та «Князь Олег» (мається на увазі – Віщий), то стає зрозумілим, що це чергова спроба (тепер уже військово-пропагандистська) приватизувати нашу історію, тобто історію саме нашої Батьківщини, адже більшість із названих князів були великими київськими чи переяславськими князями.

О.В. Колибенко детально переповів складний життєвий шлях найвидатнішого переяславського князя, від моменту його народження у Переяславі й до його смерті на території сучасного міста Борисполя. Він показав, що Володимир Мономах упродовж більшої частини свого життя, яку він провів у Переяславі, розбудовував це місто, поглиблюючи його сакральний статус. За задумом Володимира Мономаха, великими київськими князями мали право бути тільки ті його нащадки, які до цього перебували на переяславському княжому столі.

Закінчуючи лекцію для військовослужбовців, О.В. Колибенко зазначив, що війна проти України йде далеко не чотири останніх роки. Насправді, вона ведеться вже не одне століття й одним з напрямків цієї війни є фальсифікація нашої історії, привласнювання наших видатних історичних осіб. Саме тому важливо знати вітчизняну історію тієї буремної доби, щоб не давати її нікому фальсифікувати й нав’язувати нам російські імперські стереотипи та комплекс меншовартості.

Сайт НІЕЗ “Переяслав”

Додати коментар