Чи слід жителям Переяслава-Хмельницького очікувати весняної повені, коли?

Чи слід жителям Переяславщини (Київська область) очікувати весняної повені, коли? Про це та інші обставини наш кореспондент спілкувався з Миколою Бондаренком, начальником переяславської дільниці Трубізького управління водного господарства.

– Скажіть, будь ласка, скільки ж було опадів?

– Справді, всипало у нас з початку цього року понад норму. У січні випало 52,2 при нормі 30 міліметрів, у лютому – 32 при нормі 28 міліметрів. Так що суттєве перевищення очевидне. Та справді аномальним став перший весняний місяць. Станом на 20 березня опадів було аж 75 міліметрів при нормі 28.

Те, що нас зараз рятує від великою води, це – мороз. Він стримує швидке танення снігу. Тож процес поки що йде поступово. Хоча води у наших річках і побільшало значно. Скажемо, на 21 березня біля першого шлюзу на Трубежі, що у місті на вул. Гімназійна, рівень води становив близько 2,5 метри. Зазвичай на заплави річки вона починає виходити, коли рівень підвищується в цьому місці до відмітки 2,8-3 метри.

Ще слід відмітити, що інтенсивність снігопадів в різних регіонах була не рівномірною. Наприклад, зараз у Згурівському районі, що на півночі нашої області, снігу залишається значно більше, ніж у нас. Якщо врахувати те, що протяжність Трубежу до Козельця Чернігівської області близько 107 кілометрів, і Переяслав знаходиться в найнижчій частині річки, то вся вода і з його басейну, і з басейнів приток тектиме до нас.

– Як на вашу думку, підтоплення цієї весни можуть бути?

– Багато що залежатиме від погоди у наступні дні. Снігу багато. І досвід попередніх років показує, що в разі швидкого потепління його інтенсивне танення може призвести до певних проблем. Тож жителям таких сіл, як Лецьки, Вінинці, Виповзки, Помоклі, Стовп’яги, Ковалин, Дівички, мікрорайону Підварки та іншим, хто проживає у низинних місцевостях, вже зараз слід потурбуватися і підняти з погребів записи картоплі, інших овочів і тому подібне. Щоб у разі появи у їхніх погребах води, ці продукти харчування не пропали.

Підтвердженням тому, що такі підтоплення цієї весни досить ймовірні є і те, що рівень грунтових вод зараз досить високий. Ми перевіряємо їх постійно і, наприклад, на початок третьої декади березня на заплавах біля  Гайшина вони були вже за 50 сантиметрів від поверхні, Вовчкова – 55 сантиметрів. Скажу вам, що це вже ось-ось, якщо є 50 сантиметрів, то це вже майже підтоплення.

– Коли можна очікувати піку проходження весняної повені на Трубежі?

– На мій погляд, з 15-20 квітня, хоча точного прогнозу дати не можна. Адже зима цього року затягнулася. Будемо робити все можливе, щоб вода не пішла на луги. Проте, оскільки вже зараз рівень грунтових вод високий, а запаси снігу ще великі, слід очікувати, що велика вода цього року буде. Скажемо, раніше бували весни, коли снігу теж було багато, але рівень грунтових вод був низьким, за метр, метр сорок від поверхні. Тоді більшість води від танення йшло в землю і в річці її проходило порівняно не багато. Зараз же земля вже насичена вологою.

Повна версія цього інтерв’ю – в наступних публікаціях “Вісника”.

Додати коментар