В Дії зʼявились гранти на навчання від 15 тисяч гривень

Уряд оновив алгоритм отримання державних грантів на навчання. Студенти, які вступили на контракт, цьогоріч уперше отримають грант, який покриватиме частину або всі витрати протягом навчання. Гранти на навчання вже в Дії — повідомив Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

13 вересня уряд ухвалив зміни до Постанови про реалізацію пілотного проєкту щодо надання державних грантів на здобуття вищої освіти. Важливо: критерії для надання державних грантів та їхні суми не змінюються.

Про це повідомили в Міністерстві освіти і науки.

Відтепер оновлений механізм надання грантів буде швидшим, простішим і найголовніше — без зайвої бюрократії. Подання відбуватиметься через мобільний застосунок Дія. Тобто не потрібно подавати заяву через електронний кабінет в ЄДЕБО та відкривати спеціальний рахунок в банку.

Оновлений алгоритм отримання грантів: потрібно з 15 вересня до 5 листопада підтвердити отримання державного гранту через мобільний застосунок Дія. Для цього потрібно оновити та увійти в застосунок. Далі обрати в переліку документів сертифікат на навчання. У разі згоди потрібно підтвердити отримання з накладанням Дія.Підпис, щоб таким чином активувати грант.

Активувати сертифікат потрібно до 5 листопада, щоб не втратити можливість ним скористатися.

Згодом МОН видасть наказ про надання грантів та автоматично перерахує кошти державних грантів до спеціального фонду закладів освіти.

  • Перший платіж, а саме 50% щорічного гранту, буде перераховано до 1 грудня 2024 року. 
  • Другий платіж (50%) щорічного гранту буде перераховано до 1 квітня 2025 року.

Після перерахування коштів студенту / студентці в мобільному застосунку Дія буде надіслано повідомлення про зарахування необхідної суми до ЗВО.

Важливо: подати заявку на грант може студент / студентка самостійно (без участі одного з батьків або законних представників). Студенти / студентки, які за результатами НМТ можуть претендувати на грант, уже отримали повідомлення про цю можливість у своєму електронному кабінеті вступника.

Також розпочала роботу консультаційна телефонна гаряча лінія МОН для запитань про надання державних грантів на навчання. Якщо ви маєте запитання, — звертайтеся на гарячу лінію МОН за номером 0 (800) 50-45-70 або пишіть на пошту grant_mon@mon.gov.ua. Консультаційна підтримка працюватиме з 16 вересня до 5 листопада. Графік роботи: понеділок–четвер з 9:00 до 17:00 та пʼятниця — з 09:00 до 16:00.

Який розмір гранту

Нагадаємо, що державний грант — це можливість для вступників, які здобуватимуть першу вищу освіту за контрактом, отримати від 15 тисяч грн і більше на рік для покриття частини навчання на будь-якій бакалаврській програмі (або на програмі підготовки медика).

Загалом сума гранту визначається індивідуально для кожного — за результатом НМТ та з урахуванням коефіцієнту спеціальності.

Для вступників із результатом НМТ від 150 балів з будь-яких 2-х предметів є можливість отримати грант у розмірі 15 тис. грн.

Грант 2-го рівня передбачає, що вступники з результатом НМТ від 170 балів з будь-яких 2-х предметів претендуватимуть на грант у розмірі 25 тис. грн.

Важливо — розмір гранту може бути більшим (тобто помножений на відповідний коефіцієнт), що залежатиме від обраної спеціальності.

Як це працює

Гранти доступні студентам, які навчаються за денною або дуальною формою на бакалавра чи магістра медичного, ветеринарного, фармацевтичного спрямування, зазначив Федоров

— Для університету грант — це стимул розвиватися, змінювати підхід, набирати якісний викладацький склад та боротися за студентів. А здорова конкуренція — шлях до розвитку, — йдеться у повідомленні.

Студент не матиме грошей фізично, але матиме сертифікат у Дії.  Який на вигляд грант та як він працює — дивіться у відео.

Послуга в Дії реалізована Мінцифрою спільно з Міністерство освіти і науки України та ДП Інфоресурс.

Додати коментар