В Переяславі-Хмельницькому військові ліцеїсти відвідали Музей «Заповіту» Т. Г. Шевченка

Учні 6 класу Комунального закладу Київської обласної ради “Переяслав-Хмельницький ліцей-інтернат “Патріот”  відвідали Музей «Заповіту» Тараса Григоровича Шевченка, який засновано у 2008 році в колишньому особняку лікаря А. Козачковського, у якого з жовтня 1845 до січня 1846 гостював та лікувався Шевченко,  і де написав свій “Заповіт”.

Ще двічі Шевченко побував у Козачковського в червні та в серпні 1859 року. Будинок Козачковського був побудований 1820 року й нині належить до реєстру пам’яток історії та архітектури України. Загалом восени 1845 року в Переяславі та у В’юнищах Шевченко написав такі твори, як «Наймичка», «Кавказ», «І мертвим, і живим…», «Холодний яр», «Давидові псалми», «Маленькій Мар’яні», «Минають дні, минають ночі», «Три літа».
З експозиції музею шестикласники в хронологічній послідовності дізналися про історію краю козацького періоду через призму її розуміння Т. Шевченком, про перебування поета на Переяславщині.

Перші чотири зали, об’єднані темою «Переяслав історичний», познайомили учнів з добою звитяжних лицарів, сміливих козацьких походів, боротьби з запеклими зовнішніми та внутрішніми ворогами. У експозиції знаходиться колекція української, польської, російської зброї ХVІІ-XVІІІ ст.: козацькі люльки, порохівниці, картина «Козак Мамай» ХVІІ ст., унікальний портрет Богдана Хмельницького роботи невідомого художника ХVІІ ст., козацькі клейноди ХVІІ ст. тощо.

Наступні чотири зали музею — меморіальні кімнати: вітальня, кімната для гостей, в котрій жив Т. Г. Шевченко, бібліотека та кабінет лікаря А. О. Козачковського — відтворюють інтер’єри кімнат І пол. ХІХ ст., що допомагає передати дух тієї епохи, наблизитися до обстановки, в якій жив і творив поет у 1845 та 1859 рр.

Три літературно-художні зали розповідають про навчання Тараса в Петербурзькій Академії мистецтв, ранню творчість поета, а також знайомство Т. Г. Шевченка з багатьма переяславцями та особисто з господарем будинку, про «Переяславську осінь Кобзаря» — період справжнього творчого злету митця.

Додати коментар