На Київщині в Центрі профтехосвіти відбувся тиждень української мови та літератури

Стало доброю традицією на початку весни в ДПТНЗ “Переяслав-Хмельницький ЦПТО” проводити тиждень української мови і літератури. Викладачі української мови і літератури Капшук В.С та Слюсар І.В. підготували і провели цікаві, змістовні і сучасні предметні заходи.

У понеділок учні Центру вшановували пам’ять Великого Сина нашого народу – Тараса Шевченка. 204 роки минуло з дня народження поета, проте і нині живе під сонцем України Кобзареве слово, слово великої, непогасної любові до свого народу, своєї землі. Під час інтелект-перерви «Єднаймо душі словом Кобзаря» учні та викладачі мали можливість позмагатися за звання кращого знавця життєпису і творчості Тараса Григоровича Шевченка. «Сторінками життя Великого Кобзаря», «Кобзареве слово вічне», «Шевченко і Переяславщина» – саме такі категорії питань про поета могли обрати учасники вікторини. Приємно, що найбільшу зацікавленість проявили учні до питань про перебування Тараса Шевченка на Переяславщині.

У вівторок у читальній залі навчального закладу відбулася презентація арт-проекту «З Україною в серці». Мета цього заходу полягала в тому, що учні, викладачі, майстри виробничого навчання мали можливість представити зразки декоративно-ужиткового мистецтва (живопис, вишивка, різьба по дереву, вироби з природних і штучних матеріалів тощо), які в основі сюжету мали образи-архетипи, елементи національної культури українців.

Цього ж дня учнівська і педагогічна родина закладу насолоджувалася чарівністю і мелодійністю української пісні. Музичний конкурс «Пісня – голосна душа України», який проводився на кшталт караоке, зібрав усіх шанувальників як традиційної, так і сучасної української пісні. У першому турі «Співають усі» учні виконували славнозвісну пісню, музичну візитку нашої країни – «Червону руту». У другому турі, до якого вийшли талановиті і творчі Карабанов Є., Хандошко Є., Мовчан А., виконали пісню на вибір сучасних українських виконавців. За результатами глядацького голосування у фінальному турі перемогу здобув Карабанов Є. Усі учасники музичного змагання були нагороджені солодкими призами.

Кінематограф є одним з видів засобів масової комунікації, який є невід’ємною частиною життя практично кожної людини, яка живе в сучасному суспільстві. За рівнем фактичного впливу на настрої та світогляд людей, цей вид ЗМІ не поступається іншим: популярні художні фільми дивляться широкі верстви населення найрізноманітніших поколінь і соціальних статусів. У середу учні Центру відвідали місцевий кінотеатр «3DCINEMA”, де переглянули екранізацію пригодницького роману І. Багряного «Тигролови». Протягом сеансу учні співпереживали і хвилювалися за долю головного героя Андрія Чумака, який символізував дух незнищенностіукраїнського народу в часи тоталітарного режиму, переконав, що «сміливіші завжди мають щастя».

Зовнішнє незалежне оцінювання з української мови і літератури є одним із важливих і непростих випробувань, яке потрібно пройти не лише учням 11-х класів загальноосвітніх шкіл, а й випускникам ПТНЗ. З цією метою у четвер викладач української мови і літератури Капшук В.С. провела піраміду успіху «ЗНО з української – квиток у майбутнє», учасниками якого були учні ІІІ курсу Ковальова М., Гейбатов Р., Сулима М., Ігнатович К., Коченко Н. Конкурсна програма складалася з шести турів, кожен з яких містив блокпитань з української мови і літератури. Метою цього заходу було перевірити, наскільки учні-третьокурсники готові до проходження тестових випробувань з української мови і літератури. Беззаперечну перемогу здобула Сулима Марина – неодноразовий призер міської олімпіади з української мови і літератури та призер Всеукраїнської олімпіади з української мови і літератури у 2016/2017 н.р.

Цього ж дня до нашого навчального закладу завітала науковий співробітникНІЕЗ «Переяслав» Заїка Наталія Любомирівна, яка розповіла учням-кравцям про початок культурно-мистецької акції «Обніміться ж, брати мої», присвяченої 204-й річниці від дня народження Тараса Григоровича Шевченка.
На презентації акції завідувач науково-дослідним сектором «Музей українського рушника» Заїка Н. Л. розповіла про значення рушників у духовній та матеріальній культурі українців; про перебування Т.Г. Шевченка на Переяславщині та написання славетних творів, про виховання у молоді почуття гордості за свій народ, за державу, за свій рідний край.
Заступник директора з навчально-виробничої роботи Слюсар І. В., старший майстер Радіоненко Ю.А., майстри виробничого навчання Сидорець М.П., Герасько К. В., Ганжа Н.В., Узенюк О. П. та Заїка Н. Л. обговорили проект ескізу рушника «Обніміться ж, брати мої» з відтворенням давніх рушникових композицій – «Дерева життя».  Рушник, який присвячений перебуванню Шевченка на Переяславщині, – це історія нашої землі в символах і знаках. Організатором заходу була Слюсар І.В., викладач української мови і літератури.

У п’ятницю викладач української мови і літератури Капшук В.С. провела відкритий урок на тему «Загальна характеристика доробку Олеся Гончара-романтика. Краса і сила кохання в новелі «За мить щастя». На уроці були реалізовані такі завдання: ознайомлення з основними віхами життя і творчості письменника; опрацювання тексту новели «За мить щастя»; визначення філософсько-етичного змісту твору; усвідомлення цінності життя, уміння співчувати, переживати, щиро кохати. У ході уроку учні характеризували особливості розвитку української прози другої половини ХХ століття, складали асоціативний кущ до слова «щастя», брали участь в обговоренні сюжету твору, змоделювали суд над головним героєм твору Сашком Діденком, враховуючи політичні, етичні і моральні закони Радянського Союзу повоєнного періоду, писали літературний диктант. Хоча фінал твору Олеся Гончара трагічний, але учні погодилися із висловом новели «Любов перемагає все».

Програма Тижня української мови і літератури була цікавою і різноманітною, пріоритетними завданнями якого було формувати предметні і ключові компетентності учнів.

Додати коментар