Державний архів Київської області покращує умови зберігання документів

Передбачений ремонт систем автоматичної пожежної сигналізації та оповіщення, встановлення системи газового пожежогасіння, кондиціювання повітря в архівосховищах та нове пересувне стелажне обладнання.

Загальна площа сховищ архіву складає майже 4 тисячі квадратних метрів. Для збереження документів в архівосховищах слід дотримуватися суворих температурно-вологісних, протипожежних та охоронних режимів.

В останні кілька років зберігання документів покращилося завдяки реалізації «Комплексної програми забезпечення збереженості документів Національного архівного фонду в Київській області на 2021-2023 роки», відповідно до якої і передбачене поліпшення умов.

Державний архів Київщини є найбільшою архівною скарбницею в Україні, яка зберігає документи всесвітньої та національної культурної спадщини. На сьогодні тут понад 2,5 мільйона паперових документів, 23 тисячі фотодокументів, 12 тисяч журналів та газет, а також близько 7 тисяч карт і креслень.

Окрему цінність становлять 5 унікальних документів з особливим статусом. Серед них — Карта Київського намісництва 1795 року, Універсал гетьмана Самойловича 1682 року та документи ревізій 1816 року про родину Тараса Шевченка. Ці документи мають виняткове історичне значення та важливі для вивчення української історії та культури.

Торік документи Державного архіву Київської області, що висвітлюють трагічні події вересня 1941 року в Бабиному Яру, були включені до міжнародного реєстру Програми ЮНЕСКО «Пам’ять світу», що підтверджує їх значущість на міжнародній арені.

Завдяки цим заходам, архівні раритети отримали новий шанс на довготривале збереження та доступ до важливих історичних документів, що є частиною нашої культурної спадщини.

Додати коментар