Що означають “черги відключень світла”, про які оголошують енергетики: як зрозуміти графіки

 
“Укренерго” з кінця червня 2024 року змінило підхід до графіків відключень світла. Тепер щодня компанія оголошує, скільки чергу відключатимуть одночасно у кожній області. Це технічна інформація для обленерго. Але українцям слід розуміти: що більше черг – то більше годин без світла буде у вказану добу.
Про це йдеться у роз’ясненні “Укренерго“. “Скільки черг засувати у всіх регіонах одночасно – визначає Диспетчерський центр “Укренерго” для компенсації дефіциту енергії в системі. Яка тривалість черги, яку чергу відключати зараз – визначають обленерго у кожному регіоні”, – заявили у компанії.

Однак існує умовне співвідношення кількості черг відключень світла з кількістю годин без світла.

Так:

  • 1 черга графіків означає 4 години відключень на добу (сумарно із 24 годин);
  • 2 черги – 8 годин обмежень на добу;
  • 3 черги – 12 годин без світла на добу;
  • 4 черги – понад 12 годин обмежень на добу.

“Але як протягом доби розподілити це навантаження – розраховують обленерго та формують відповідні графіки для кожного регіону”, – додали в “Укренерго”. У низці регіонів при цьому, наприклад, існує система з різними типами “зон відключень” у графіках.

  • темно-сіра зона – це час, коли світла точно немає;
  • світло-сіра зона – відключення світла можливі;
  • біла зона – світло гарантовано є.
Приклад графіка у Києві

Тобто у зазначених регіонах кількість черг відключень прямо впливає на застосування “світло-сірих зон”. Як показує практика, вимикати світло в цих зонах зазвичай починають у години, коли “Укренерго” оголошує три черги відключень. Втім, навіть у такій ситуації за зниження споживання світло можуть повернути раніше, ніж почнеться “біла зона”.

Додати коментар