Фабрика художніх виробів у Переяславі виготовляє нові моделі вишитих сорочок та суконь з тканого полотна

Весь світ захоплюється красою та величчю українського національного одягу, а мати в гардеробі вишиванку вважається ознакою витонченого смаку навіть серед світових зірок. Фабрика художніх виробів у Переяславі пропонує ексклюзивні вишиті сорочки та сукні ручної роботи, повідомляє Proslav.

Фабрика художніх виробів у Переяславі працює й виготовляє нові моделі вишитих сорочок та суконь з тканого полотна
Фабрика художніх виробів у Переяславі виготовляє нові моделі вишитих сорочок та суконь з тканого полотна

Більше 60 років у Переяславі діє підприємство, знане на всю країну – фабрика художніх виробів імені Богдана Хмельницького. Воно відоме тим, що полотна тут створюють вручну на старовинних ткацьких верстатах, а затим оздоблюють вишивкою, максимально відтворюючи автентичні узори та колірну гаму.

Так народжується справжня рукотворна краса. Десятиліттями досвідчені майстрині створюють дивовижні витвори художнього ткацтва та вишивки – сорочки, сукні, рушники, сценічні костюми для артистів. І навіть одягали колишню першу леді Катерину Ющенко, коли вона, за президентської каденції Віктора Ющенка, відвідувала фабрику.

Останні кілька років підприємство переживає не найкращі часи. Відчутного удару завдала пандемія коронавірусу – під час карантину кількість замовлень суттєво скоротилася, а потім розпочалася війна й галузь немов відійшла на другий план. Та попри все невтомні зберігачки самобутніх українських традицій продовжують працювати і щоденно несуть свою місію, створюючи нові й нові вироби.

На тлі всіх цих подій гостей на фабриці справді поменшало. Серед відвідувачів переважно люди з інших міст, для яких фабрика – місце, де можна зануритися в атмосферу споконвічних традицій, відчути коріння свого роду, а побачити бабусині верстати, ткане полотно, неповторну вишивку – це мов побувати в музеї.

В Переяславі кожен знає про існування фабрики, багато людей переймаються її майбутнім і міркують, як можна було б продовжити її життя. Утім, сорочку, за потреби, скоріш за все замовлять в інтернеті, з комп’ютерною вишивкою, яку штампує машина.

Одяг з фабрики художніх виробів – неповторний, бо живе поза часом. Натуральна тканина, з якої він виконаний, «дихає» і не парить. Оксана Дика працює на фабриці майже 45 років, зараз займає посаду директорки фабрики. Майстриня люб’язно продемонструвала нам новинки та найпопулярніші моделі.

Сукні довжини міді в природних відтінках тканого полотна виглядають м’яко та ніжно. Контрастний візерунок приковує погляд, а пастельний, в тон тканині – створює відчуття легкості й невагомості.

 

Жіночі сорочки вільного крою оздоблені рясною вишивкою або стриманими візерунками. Більшість прикрашені традиційним геометрично-рослинним орнаментом, на деяких зображені пишні квіти й величні птахи. Провідні кольори – червоний, чорний, вишневий, блакитний. Привертає увагу сукня з візерунком глибокого зеленого відтінку.

Для чоловіків також є великий вибір сорочок. Орнаменти – переважно геометричні, основний колір ниток – червоний та синій.

Середня вартість сорочок – 1500 гривень, суконь – 2500 гривень. Невдовзі Україна відзначатиме День Незалежності і це чудова нагода придбати нове вбрання до свята. А ще підтримати таким чином унікальне місцеве виробництво з багатою історією.

Графік роботи Фабрики художніх виробів: з понеділка по п’ятницю з 08:00 до 17:00. Телефон: 0939567002

Додати коментар