При проведенні розрахунків на вендингових автоматах необхідно використовувати належним чином зареєстровані РРО/ПРРО

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що відповідно до статті 2 Закону України від 06.07.1995 №265-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» автомат з продажу товарів (послуг) – реєстратор розрахункових операцій, який в автоматичному режимі здійснює видачу (надання) за готівкові кошти або із застосуванням платіжних карток, жетонів тощо товарів (послуг) і забезпечує відповідний облік їх кількості та вартості та створює контрольну стрічку в електронному вигляді.

Звертаємо увагу власників вендингових  автоматів на необхідність використання при проведенні розрахунків належним чином зареєстрованих РРО/ПРРО на вендинговому обладнанні,

Нагадуємо, що добровільне виконання вимог законодавства у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зокрема Закону України №265-ВР, вбереже суб’єктів господарювання від перевірок та додаткових витрат у вигляді штрафних (фінансових) санкцій.

Залишаємось на зв’язку: 

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

 ГУ ДПС у Київській області

 

Строки сплати транспортного податку

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що відповідно до п.п. 267.7.1 п. 267.7 ст. 267 розд. ХІІ Податкового кодексу України (далі – ПКУ) транспортний податок сплачується за місцем реєстрації об’єктів оподаткування і зараховується до відповідного бюджету згідно з положеннями Бюджетного кодексу України.

Транспортний податок сплачується у строки сплати податку, встановлені п.п. 267.8.1 п. 267.8 ст. 267 ПКУ, а саме:

– фізичними особами – протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення;

–  юридичними особами – авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації. 

Залишаємось на зв’язку: 

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

 ГУ ДПС у Київській області

 

Комунікаційна податкова платформа – засіб оперативного діалогу з бізнесом та громадськістю

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що для оперативного зворотного зв’язку з платниками податків працює Комунікаційна податкова платформа Головного управління ДПС у Київській області.

Звернення від представників бізнесу та громадськості приймаються на електронну скриньку kyivobl.ikc@tax.gov.ua .

Є питання стосовно податкового чи іншого законодавства, контроль за виконанням якого покладено на органи ДПС, пропозиції щодо необхідності проведення заходів з визначеної тематики – звертайтесь на Комунікаційну платформу ГУ ДПС у Київській області !

Залишаємось на зв’язку: 

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

 

З 1 липня наберуть чинності закони про зміни до Податкового кодексу та Митного кодексу України щодо експорту сільгосптоварів та нової форми ПН

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що з 01 липня 2024 набирають чинності:

Закон  України від 09.05.2024 №3706-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення здійснення зовнішньоекономічних операцій з експорту деяких товарів»;

Закон  України від 09.05.2024 №3707- ІХ «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо вдосконалення здійснення зовнішньоекономічних операцій з експорту деяких товарів».

Закон №3706 набере чинності з першого числа місяця, наступного за місяцем його опублікування. Виняток становлять лише зміни до п.п. 196.1.4 ПКУ, які набирають чинності з 1 жовтня 2024 року. 

Закон №3707 набере чинності з першого числа місяця, наступного за місяцем його опублікування, але не раніше дня набрання чинності Законом №3706.

Оскільки Закони опубліковані 20 червня 2024 року  в “Голосі України”, їх норми почнуть діяти з 01 липня.

Законом №3706 передбачено:

– нові реквізити ПН/РК.  У формі ПН з’являться нові обов’язкові реквізити: дата та номер митної декларації та дата та номер договору (контракту). Їх потребно буде заповнювати за операціями з експорту товарів;

– тимчасові правила оподаткування ПДВ експорту товарів. Основна відмінність нових правил у тому, що вони здебільшого стосуються документального оформлення самих експортних операцій, складання ПН/РК, визначення ставки ПДВ, яка при цьому застосовуватиметься;

– зміни щодо контрольованих іноземних компаній (КІК) та трансфертного ціноутворення, Внесуть зміни також до порядку обчислення скоригованого прибутку КІК, що оподатковується в Україні;

– скасування штрафів щодо КІК на час війни.

Залишаємось на зв’язку: 

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

 

При поданні звітності за ІІ квартал 2024 року враховуються зміни до порядку заповнення та подання єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що Міністерством фінансів України наказом від 26.12.2023 №720, що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 10.01.2024 за №54/41399, внесені зміни до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затвердженого наказом Мінфіну від 13.01.2015 №4, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 30 січня 2015 року за №111/26556 (далі – Наказ №720).

Наказ №720 набрав чинності з дня його офіційного опублікування (16 лютого 2024 року його офіційно опублікував «Офіційний вісник»).

Всі наведені нижче зміни потрібно буде враховувати при поданні звітності за ІІ квартал 2024 року.

Наказом №720 внесено зміни до:

– Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Порядок).

– Додатка 1 до Порядку «Таблиця відповідності кодів категорій застрахованих осіб та кодів бази нарахування і розмірів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне страхування».

– Розділу І «Довідник ознак доходів фізичних осіб» додатка 2 до Порядку, а саме: запроваджуються нові ознаки доходів фізичних осіб 210 (допомога по частковому безробіттю), 211 (компенсація за пошкоджений/знищений об’єкт нерухомого майна) та внесено правки щодо ознак доходів фізичних осіб 111, 112, 156, 189, 193 відповідно до чинних норм податкового законодавства

Залишаємось на зв’язку: 

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

 

Сільськогосподарські угіддя для розрахунку загального мінімального податкового зобов’язання ЮО – платника ЄП ІІІ та ІУ груп

Головне управління ДПС у Київській області інформує платників податків, що

відповідно до п.п. 5.1 – 5.3 ст. 5 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) поняття, правила та положення, установлені ПКУ та законами з питань митної справи, застосовуються виключно для регулювання відносин, передбачених ст. 1 ПКУ. Якщо ж поняття, терміни, правила та положення інших актів суперечать поняттям, термінам, правилам та положенням ПКУ, то для регулювання відносин оподаткування застосовуються поняття, терміни, правила та положення ПКУ.

Інші терміни, які застосовуються у ПКУ і не визначаються ним, використовуються у значеннях, встановлених іншими законами.
 Відповдно до п.п. 14.1.114 прим. 2 п. 14.1 ст. 14 ПКУ, мінімальне податкове зобов’язання – мінімальна величина податкового зобов’язання із сплати податків, зборів, платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, пов’язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції та/або з власністю та/або користуванням (орендою, суборендою, емфітевзисом, постійним користуванням) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь, розрахована відповідно до ПКУ. Сума мінімальних податкових зобов’язань, визначених щодо кожної із земельних ділянок, право користування якими належить, зокрема, одній юридичній особі є загальним мінімальним податковим зобов’язанням.
 Мінімальне податкове зобов’язання щодо земельної ділянки, нормативна грошова оцінка якої проведена, та мінімальне податкове зобов’язання щодо земельної ділянки, нормативна грошова оцінка якої не проведена, обчислюється за формулами наведеними у ст. 38 прим. 1 «Визначення мінімального податкового зобов’язання» ПКУ.

Особливості визначення загального мінімального податкового зобов’язання платників єдиного податку встановлено ст. 297 прим. 1 ПКУ.
 Платники ЄП – власники, орендарі, користувачі на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь та голови сімейних фермерських господарств, у тому числі щодо земельних ділянок, що належать членам такого сімейного фермерського господарства та використовуються таким сімейним фермерським господарством, зобов’язані подавати додаток з розрахунком загального мінімального податкового зобов’язання у складі податкової декларації за податковий (звітний) рік (абзац перший п. 297 прим.1.1 ст. 297 прим.1 ПКУ).
 Нагадуємо, що п.п. «а» частини другої статті 22 Земельного кодексу України від 25.10.2001 №2768-ІІI встановлено, що до земель сільськогосподарського призначення належать, зокрема, сільськогосподарські угіддя (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги).

Крім того п.п. 14.1.233 п. 14.1 ст. 14 ПКУ визначено, що сільськогосподарські угіддя – це рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги.

Залишаємось на зв’язку: 

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

 

Несплачені податки – позбавлення підтримки наших ЗСУ

Головне управління ДПС у Київській області нагадує платникам податків про необхідність своєчасної сплати грошових зобов’язань та погашення податкового боргу.

Питання погашення податкового боргу перед бюджетами та заборгованості по єдиному соціальному внеску мають особливу актуальність, адже надходження податків є одним із значимих джерел фінансування обороноздатності країни та підтримки армії, а своєчасно сплачений єдиний внесок дозволяє виплачувати пенсії та інші соціальні видатки в складних  умовах воєнного часу.

Своєчасна та повна сплата податків та зборів є прямим обов’язком платника податків.

Пам’ятайте, що несплачені податки – це позбавлення підтримки наших захисників.

Кожен свідомий громадянин країни, – від дітей до пенсіонерів, – у міру своїх можливостей донатять кошти  для підтримки ЗСУ.

Водночас, є чимала кількість платників, у яких обліковуються незначимі, на перший погляд, суми податкового боргу  (до 3060 грн.). Сплата таких боргів не матиме суттєвого впливу на особистий  бюджет боржника, при цьому погашення таких боргів всіма платниками дозволить забезпечити значимі надходження до бюджетів.  

Звертаємо увагу, що несвоєчасна сплата податкових зобов’язань призводить до негативних фінансових наслідків для платників податків, таких як:     

 – нарахування  штрафних санкцій: 

при затримці до 30 календарних днів включно, – у розмірі 5 % погашеної суми податкового боргу;

при затримці більше 30 календарних днів, – у розмірі 10% погашеної суми податкового боргу;

– нарахування  пені: 

за кожний календарний день прострочення сплати грошового зобов’язання, включаючи день погашення, з розрахунку 120 % річних облікової ставки Національного банку України, діючої на кожний такий день.

За несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску накладається штраф у розмірі 20 % своєчасно не сплачених сум. На суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1 % суми недоплати за кожний день прострочення платежу.

Залишаємось на зв’язку: 

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

Додати коментар