У “Любомирі” дівчат навчали плести купальські вінки з цілющих трав, їх зібрали в день сонцестояння

Купальський вінок може бути різним за формою, але обов’язково з цілющих трав. І бажано зібрати їх рано-вранці в день сонцестояння. Тоді, вважали наші предки, вінок у ніч на Івана Купала має особливу силу.

Плести саме такий купальський оберіг усі охочі вчилися в Центрі спільнотворення “Любомир” 21 червня.

“Вивчаємо! Навчаємо! Зберігаємо! Передаємо!” – девіз команди “Любомиру”. Тут вивчають традиції українського народу, зберігають їх і передають іншим, навчаючи тому, що знають.

Плетіння вінків – наша традиція, що передається з покоління в покоління. День сонцестояння з прадавніх часів уособлює поклоніння сонцю. А вінок, як розповіла Людмила Анцерова, і є символом цього дійства.

 Не менш важливим є те, що для плетіння нашого українського атрибуту ми використовуємо трави, які мають не тільки естетичний характер, а й лікувальний. Проводила майстер клас я вперше. Але, коли почала плести, руки наче самі знали що і як робити.

Сила української нації – у наших традиціях та звичаях.

Дізнатися про особливості техніки плетіння купальського вінка, а також про значення рослин, які можна в нього вплітати завітали гості з Ташанської, Студениківської, Дівичківської та Переяславської громад, а ще з Яготина.

Додати коментар