Реабілітація, безбар’єрність та освіта: у Переяславі працювала тимчасова спецкомісія Верховної Ради України

18 червня 2024 року у Переяславі, на базі університету, відбулося виїзне засідання тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань правового статусу, соціальної підтримки, медичного забезпечення ветеранів війни, військовослужбовців, Захисників і Захисниць та членів їх сімей. Також у закладі було офіційно презентовано Центр ветеранського розвитку, передає кореспондент Proslav з місця події.

Яна Зінкевич
Реабілітація, безбар’єрність та освіта: у Переяславі працювала тимчасова спецкомісія Верховної Ради України

У Переяслав завітало 6 народних депутатів, представники Міноборони, ГУР, СБУ та інших поважних інституцій

У цей день Переяслав та його університет відвідали: голова вищезгаданої комісії, випускниця Університету Григорія Сковороди в Переяславі, народний депутат України, українська медикиня-доброволиця, військовослужбовиця засновниця та командирка волонтерського Медичного батальйону «Госпітальєри» Яна Зінкевич, народні депутати України Тетяна ЦибаВасиль ВірастюкІрина КонстанкевичАндрій ШараскінОксана Савчук (дистанційно підключилися народні обранці Максим Березін та Олександр Лукашев – прим.авт.). Також у цей день заклад відвідали в.о. міністра у справах ветеранів України Руслан Приходько,  директорка Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко, директор Департаменту соціального розвитку та ветеранської політики Київської ОВА Ігор Мещан, голова Бориспільської РВА Руслан Дяченко, голова Переяславської громади Вячеслав Саулко, директор Українського державного медико-соціального центру ветеранів війни Костянтин Баранніков, директор Київського обласного центру зайнятості  Денис Дармостук, начальниця Переяславського управління Бориспільської філії КОЦЗ Любов Красова, депутат Київської обласної ради, паралімпієць Олег Іваненко. На зустрічі були присутні або ж підключилися у он-лайн форматі представники Міністерства оборони України, Міністерства соціальної політики та Міністерства внутрішніх справ та Головного управління розвідки МО України, Генерального штабу Збройних Сил України, Служби безпеки України та інших вагомих інституцій.

Перед початком зібрання команда закладу провела гостям ознайомчу екскурсію закладом, зокрема музеєм, сковородинівським «Екопростором збереження і відновлення фізичного та ментального здоровʼя», де працює Центр ветеранського розвитку, однією з місій якого є надання психологічних індивідуальних консультацій військовослужбовцям, ветеранам і ветеранкам війни та членам їх сімей, а також сімей загиблих (померлих) ветеранів і ветеранок війни.

 
Ректор університету Віталій Коцур розповів про виклики воєнного часу, які постали перед закладом

На початку виїзного засідання тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань правового статусу, соціальної підтримки, медичного забезпечення ветеранів війни, військовослужбовців, Захисників і Захисниць та членів їх сімей. Після того як голова комісії Яна Зінкевич ознайомила присутніх із порядком денним зібрання, з вітальним словом до учасників зібрання звернувся ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталій Коцур:

Реабілітація, безбар'єрність та освіта: у Переяславі працювала тимчасова спецкомісія Верховної Ради України
ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталій Коцур

«З початком повномасштабного вторгнення, та й до нього, ми чітко собі освідомлювали що нас чекає не тільки війна, а й великі наслідки після неї. Відтак першочерговим для нашого університету стало створення інклюзивного безбар’єрного простору, де кожна людина могла б почувати себе повноцінно. Ми над цим працюємо завдяки підтримці колег, які нам радять як краще реалізовувати ці проєкти в нашому університеті. УГСП – це відображення мікросуспільства, де навчаються і проживають ветерани, учасники бойових дій, внутрішньо переміщені особи та звичайні студенти. Перед нами на постійній основі стоїть завдання зробити так, щоб кожен почував себе тут комфортно, щоб кожен отримав доступ до освіти й тих послуг, які вони потребують. Ми завжди маємо бути готові до всіх реалій, які на нас чекають. Тому ми відкриваємо нові спеціальності по реабілітації, працюємо над інклюзивними просторами безбар’єрністю», – серед іншого зазначив Віталій Вікторович.

Спершу присутні народні обранці розглядали звернення членів сімей захисників Маріуполя та підіймали питання процедури проведення перемовного процесу щодо обмінів з полону. Було акцентовано увагу на тому, з якими психологічними і фізичними травмами повертаються наші воїни з полону, піднято тему бездіяльності окремих міжнародних організацій, підкреслено жорстокість агресора. Зійшлися на тому, що усі відповідальні особи й інституції зобовʼязані це виправити, вимагаючи на всіх рівнях дотримання конвенцій, правил війни. Своїми думками та рефлексіями з цього приводу поділилися присутній бригадний генерал, заступник начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони України Дмитро Усов, народний депутат України Андрій Шараскін та інші учасники зібрання. Наразі комісія звертатиметься до Офісу Президента України, профільних комітетів Верховної Ради України, Міністерства оборони України, Служби безпеки України щодо реалізації зустрічі з представникам родин полонених з означених питань, напрацьовуватимуть звернення до парламентів світу з метою сприяння обміну полоненими та проводитиме інші кроки у цьому напрямі.

Свої досвідом ділилася психологиня Вікторія Вінс

Надалі кандидат психологічних наук, доцент, завідувачка кафедри практичної психології факультету мистецтв, менеджменту, педагогіки і психології Вікторія Вінс розповіла про найкращі практики та інноваційні підходи до соціально-психологічної реабілітація ветеранів і їх сімей.

Реабілітація, безбар'єрність та освіта: у Переяславі працювала тимчасова спецкомісія Верховної Ради України

«Ще у 2016 році, коли я надавала реабілітацію як волонтерка, я стикнулася з тим, що не підпускають ветерани цивільних психологів до себе – і це був виклик для нас. Я розуміла, що з початком повномасштабного вторгнення у 2022 році наші випускники, практичні психологи, були не готові до роботи з війною і травмами.  Їх готували до мирного життя, і їм було, попри бажання, дуже складно. Саме тому ми восьмими в Україні відкрили освітню програму «Клінічна психологія». Нині маємо сім студентів, які вже готові працювати в цьому напрямі. Це важливо, тому що це майбутні фахівці які будуть працювати з ветеранами, їх сім’ями. В Україні зараз потужний арсенал надання психологічної допомоги: дуальна терапія, групова терапія. Актуальна серед ветеранів самодопомога «рівний-рівному» – це один з самих найкращих видів світових кейсів психологічної самодопомоги. Проблем дуже багато, але комунікація між адміністрацією університету й психологічними кафедрами, запити від громади які постійно лунали, дозволили нам прийняти рішення, що такий Центр ветеранського розвитку необхідно відкривати в університеті, як містоутворюючому закладі», – зазначила психологиня поділившись іншими рефлексіями і досвідом з цього приводу.

Вячеслав Саулко

Робота з ветеранами за принципом «Рівний – рівному» – як це працює на прикладі ветерана-психолога Владислава Гораніна

У наступному блоці ветеран російсько-української війни, аспірант кафедри психології, клінічний психолог по роботі з ветеранами за принципом «Рівний – рівному» Владислав Горанін розповів про роль держави та громадськості у процесі інтеграції ветеранів у громадське життя. Він наголосив, що за останні два роки через нього, як психолога за принципом «Рівний – рівному» пройшло близько 1,5 тисячі ветеранів, учасників бойових дій. Відтак він має певну усереднену вибірку. Надалі у своєму виступі Горанін довів до відома присутніх найрозповсюдженіші проблеми ветеранів, з якими наразі стикаються психологи і які потребують вирішення на законодавчому рівні.

Реабілітація, безбар'єрність та освіта: у Переяславі працювала тимчасова спецкомісія Верховної Ради України
Владислав Горанін

«Програма для пілотного проєкту по підготовці фахівців «Рівний – рівному» – це принцип, при якому найадаптованіші ветерани, фахівці у певних галузях, сприяють поверненню побратимів в цивільне життя, виступають посередниками. «Рівний – рівному», це один із виходів як нині, так і після перемоги, аби Україна під час повернення ветеранів, не скотилась до рівня Сомалі», – додав Горанін.

народний депутат України, українська медикиня-доброволиця, військовослужбовиця засновниця та командирка волонтерського Медичного батальйону «Госпітальєри» Яна Зінкевич
Яна Зінкевич

Формування змішаної військово-цивільної ідентичності – від ідеї до державної програми

Також під час зібрання кандидат історичних наук, доцент кафедри політології факультету гуманітарної освіти і соціальних технологій Леся Коцур говорила про формування змішаної військово-цивільної ідентичності:

Реабілітація, безбар'єрність та освіта: у Переяславі працювала тимчасова спецкомісія Верховної Ради України
Леся Коцур

«Я б хотіла щоб на рівні нашого Центру ветеранського розвитку був започаткований такий формат фокус-груп і вироблення державної програми по формування спільної військової цивільної ідентичності, зокрема вироблення кодексу комунікаційної поведінки у публічному просторі між цивільними громадянами і військовослужбовцями. Донині ми не знаємо як нам реагувати на військовослужбовців, як нам підходити. Себто, якщо проаналізувати, то в медійному просторі про це є багато згадок, але якихось базових аспектів комунікації в нас немає. Слід виробити комунікаційний кодекс, і, мені здається, це могло б сприяти послабленню соціальної напруги й суспільної ворожнечі», – зазначила Леся Михайлівна.

Народні депутати цікавилися, чи повинен ветеран конкурувати зі звичайним абітурієнтом

Майже наостанок говорили про освітні можливості для ветеранів війни та учасників бойових дій щодо складання Національного мультипредметного тесту у 2024 році. Слово з цього приводу тримала директорка Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко.

«Український центр не забезпечує освітні можливості – ми займаємось освітніми оцінюваннями, реалізуючи в їх межах права здобувачів освіти і вступників різних рівнів на якісну освіту, прозорий і неупереджений відбір до закладів освіти. Нині відбувається вступна компанія – ми проводимо Національний мультипредметний тест, основна сесія якого завершується 24 червня і відбувається у 32 країнах світу. Всередині країни перед нами зараз великі виклики які пов’язані, насамперед, з атаками ворога і безпеки учасників тестування. Нині маємо майже 290 тис. зареєстрованих і це тільки на основну сесію. 20 тисяч осіб проходить оцінювання щодня – це дуже велика кількість, і це комп’ютерне онлайн-тестування є не простим», – зазначила Тетяна Сергіївна.

Надалі зважаючи на акцент зустрічі, народні депутати запитали у Вакуленко про її бачення того, чи повинен ветеран конкурувати із звичайним абітурієнтом, випускником освітньої школи і чи можна створити для ветерана зовсім інші правила для вступу, як це є для окремих категорій які можуть вступати до закладів вищої освіти на окремі програми не складаючи НМТ.

Реабілітація, безбар'єрність та освіта: у Переяславі працювала тимчасова спецкомісія Верховної Ради України

 

Наостанок комісія приймала до уваги звітно-довідкову інформацію Міністерства оборони України й пропозиції щодо внесення змін до Закону України «Про внесення змін до статті 26 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» щодо окремих підстав звільнення з військової служби під час дії воєнного стану і проєкт Закону про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення норм, що регулюють питання надання соціальних гарантій особам, яких визнано ветеранами війни та членами сімей загиблих Захисників і Захисниць України.

«Засідання тимчасової комісії ВР, яка працює на благо військових та їх сімей, проведене саме у стінах Університету Григорія Сковороди в Переяславі – це чергове підтвердження того, що ми рухаємося у правильному напрямку. Разом і спільними зусиллями – до Перемоги!», – резюмував зібрання за його підсумками у своєму Facebook ректор Віталій Коцур.

Додати коментар