Молодь Переяславської громади – серед кращих у фіналі проєкту «Політичні дебати», який відбувся в Івано-Франківську

Цієї весни Міжнародний республіканський інститут (IRI) у межах програми USAID «Мріємо та діємо» запросив молодь Переяславської громади взяти участь у новому циклі проєкту з політичних дебатів. Серед учасників активно вирізнялися представники Молодіжної ради Переяславської громади Максим Левченко, Денис Скрипець та Марина Прокопенко. На початку літа вони відвідали фінальний захід у Івано-Франківську та успішно взяли участь у турнірі з командами Рівненської, Подільської, Височанської та Коломийської громад. З якими здобутками повернулися  знає Proslav.

Представники Переяславської громади повернулися з нагородами із фінального турніру проєкту «Політичні дебати» в Івано-Франківську
Молодь Переяславської громади – серед кращих у фіналі проєкту «Політичні дебати», який відбувся в Івано-Франківську

Упродовж трьох тижнів учасники відвідували тренінги у Переяславі, випробовували свої сили у справжніх дебатних турнірах, отримували навички комунікації та публічних промов, розглядаючи критерії якісних і неякісних публічних виступів, навчалися дискутувати, апробуючи й вдосконалюючи себе у якісній аргументації й намірах лобіювати свої інтереси на рівні громади та брати участь у процесі прийняття рішень.

17 травня відбулися фінальні дебати за участі тренерів, представників місцевого самоврядування та активних переяславців. Дискутували стосовно того, чому влада Переяслава має робити більше, аби втримати молодь у місті. За підсумками дискусії кращим учасникам запропонували взяти участь у фінальному заході на Прикарпатті. В силу різних обставин, поїхати змогли не всі, але трьох представників громади цілком вистачило, аби гідно та якісно представити її на всю країну.

Уже безпосередньо у Івано-Франківську Максим, Марина та Денис оновлювали набуті знання, презентували громаду, знайомилися з учасниками з інших регіонів України та налаштовувалися на прийдешній дебатний день.

Зважаючи на те, що учасники з Переяслава приїхали у непарній кількості, Скрипець та Прокопенко сформували питомо переяславську команду «Родичі», а Левченку випало сформувати команду з юною представницею Подільської громади Одещини Аліною Кириловою з чудернацькою назвою «Максималіна».

За підсумками трьох вибіркових дебатних поєдинків, які стосувалися заборони в Україні месенджера Telegram; перспективи надання фінансової підтримки молоді, що обиратиме жити у сільській місцевості чи відмови від будь-яких позитивних дій на користь жінок у політичній сфері України, а також за підсумками командних та спікерських балів, «Родичі» та «Максималіна» зійшлися у фінальному поєдинку зі ще двома командами із Коломиї та Харківщини.

Тут дебатували про те, чи варто відмовитись від цілеспрямованого заохочення молоді, яка виїхала після початку повномасштабного вторгнення, до повернення в Україну. За волею долі, обидві команди представляли перший і другий Уряд, а відтак переяславцям вдалося опинитися «по один бік барикад» і консолідовано відстоювати монолітну точку зору. Варто зазначити, що сковородинівці стали єдиними учасниками, чия громада повністю пройшла у фінальний поєдинок.

Раді повідомити, що у запеклій боротьбі команди «Родичі» та «Максималіна» стали срібними та бронзовими призерами турніру. Поза тим, усі сковородинівці з невеликим відривом увійшли у «топ-10» спікерів турніру з-поміж двох десятків учасників. Таким чином у Переяславі тепер є й свій «топ-спікер» – це Денис Скрипець.

Цікаво, що усі учасники, що відстоювали честь Переяславської громади, не народились тут – Денис Скрипець переїхав сюди після тимчасової окупації Херсонщини, Марина Прокопенко – приїхала навчатися з Донеччини, Максим Левченко – з Житомирщини.

«Дебати – це життя, а усе решта це час на підготовку. Зважаючи на те, що у Переяславі немає базового дебатного клубу, ми цілком задоволені результатом. Позмагатися і виграти першість у вже сформованих команд, подекуди куди амбітніших та вміліших колег – велика честь. Вдячні представникам IRI Лідії Фесенко та Ігорю Лаврінцютренерам Олегу Ходакову, Олені Куваєвій та Оресту Багрію за те, що за короткий час заклали в нас хороші знання та вміння, прищепили любов до дебатів людям, які, можливо, спершу й не достатньо серйозно сприймали цю авантюру. Сподіваємося на нові зустрічі та роздумуємо над тим, аби відкрити дебатний клуб в нашому університеті», – з захопленням діляться враженнями учасники.

 

Політичні дебати у громадах проводилися в межах програми «Мріємо та діємо», яка впроваджується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та виконується IREX у партнерстві з Міжнародним республіканським інститутом (IRI) – https://mriemotadiemorazom.org.

Додати коментар