У Переяславські громаді провели мітинг до 38-их роковин аварії на Чорнобильській АЕС: фоторепортаж

26 квітня 1986 року під час експерименту на 4-му реакторі Чорнобильської АЕС сталися два вибухи. В атмосферу Землі вирвалась хмара радіоактивного пилу, внаслідок чого було забруднено 3/4 території Європи. Попри величезну загрозу для життя та здоров’я радянська влада вивела в центр Києва сотні тисяч людей. Лише згодом стало відомо про невиліковні хвороби, які отримали жителі міста, які замість виконувати заходи безпеки лише збільшували ризики ураження.

38 років поспіль у цей день людство вшановує пам’ять жертв радіаційних катастроф та мужність, самовідданість і професіоналізм персоналу ЧАЕС, пожежників, військовослужбовців, медиків, учених, які брали участь у ліквідації наслідків аварії.

За інформацією Інституту Національної пам’яті України, 2 293 українські міста та селища з населенням близько 2,6 млн людей забруднені радіоактивними нуклідами. Понад 90 000 осіб евакуювали з 81 населеного пункту України до кінця літа 1986 року, – нагадали в КМДА.

Роковини Чорнобиля – нагода привернути увагу до ядерної загрози з боку режиму рф. Не полишаючи спроб підкорити Україну, очільники московського режиму погрожують застосуванням ядерної зброї під час російсько-української війни та у відповідь на дії союзників з підтримки України. 

24 лютого 2022 року людство знову знаходилось за крок до катастрофи через терористичні дії країни-агресора. Окупація станції ЧАЕС тривала 35 днів…

Страшна ситуація склалася й на Запорізькій АЕС, найбільшій  атомній станції у Європі, де окупація триває понад рік…
Отже, 38 роковини аварії на Чорнобильській АЕС – це не просто день, коли ми віддаємо шану подвигу ліквідаторів як живих, так і тих, хто вже відійшов у засвіти.

На третьому році повномасштабного вторгнення московитів цей день, 26 квітня, –  попередження про те, що знову може статися біда через дії країни-агресора, якщо не зупинити ядерний тероризм, якщо не вигнати окупаційні війська з території Запорізької АЕС та всієї України.
Тож важливо пам’ятати про трагедію Чорнобиля, про героїзм та мужність тих людей, хто віддав своє здоров’я і життя у боротьбі з наслідками найбільшої планетарної катастрофи.

Сьогодні, 26 квітня, біля пам’ятного знаку “Ліквідаторам” відбулись пам’ятні заходи до 38-ї річниці Чорнобильської катастрофи. Усі присутні на заході поклали квіти до пам’ятного знаку, хвилиною мовчання вшанували жертв катастрофи. Представники духовенства провели екуменічну молитву.

До заходів, зокрема, долучилися голова Бориспільської РВА Руслан Дяченко, міський голова Вячеслав Саулко, його заступник Оксана Степаненко, секретар ради Лідія Оверчук, голова міської ВГОі “Союз Чорнобиль України” Микола Кураченко, депутати міської ради, представники підприємств, установ та організацій, жителі громади.

Захід провела Влада Черненко, музичну паузу заповнила Ганна Ляч, у далеке минуле присутніх “перемістили” вихованці студії конферансу  “Акцент”.

Орденом «Герой Чорнобиля»  Вячеслав Саулко і Руслан Дяченко нагородили голову Переяславської міської ВГОі “Союз Чорнобиль України” Миколу Кураченка, його заступниці Олені Ігнатюк вручили орден «Чорнобильський хрест».

Щороку ми повертаємося пам’яттю і серцем до незабутніх трагічних подій, щоб ще раз осягнути, кому зобов’язані мирним небом над головою, можливістю жити і ростити дітей та онуків. Віддаємо данину шани і вдячності тим, хто пожертвував найдорожчим, хто пішов у Вічність заради життя і майбутнього свого народу та всього людства…

Переяславці всебічно підтримують ліквідаторів і з глибокою повагою бажають їм міцного здоров’я та довгих щасливих років життя у родинному колі!!!

***

Факти про наслідки Чорнобильської катастрофи
1. Чорнобильській катастрофі присвоїли сім балів з 7 можливих за міжнародною шкалою ядерних подій (INES), що зробило її найбільшою техногенною катастрофою тих часів. Слід зазначити, що 7 балів також присвоїли аварії на АЕС Фукусіма-1, Японія, в 2011 році, де в результаті землетрусу теж сталася катастрофа.
2. В результаті аварії на Чорнобильській АЕС було викинуто в 100 разів більше радіації, ніж від ефекту атомних бомб, скинутих на Хіросіму і Нагасакі в 1945-у році.
3. Ядерні дощі пройшли так далеко, що дійшли навіть до Ірландії.                                                              4.
800 тисяч осіб ризикували своїм життям та здоров’ям, аби запобігти наслідкам аварії і стабілізувати ситуацію. Вони трудилися в зоні підвищеного ризику, піддаючись впливу радіації. 25 тисяч з них померли, а понад 70 тисяч стали інвалідами.
5. 20% з цих смертей були самогубствами.
6. Грінпіс стверджує, що аварія в Чорнобилі стала причиною смерті від раку близько 90 тисяч осіб по всьому світу.
7. Існують плани по використанню територій, що оточують реактор, наприклад, такі як переробка і утилізація радіоактивних відходів, а також створення природних заповідників.
8. Більше 5 мільйонів людей живуть в районах, які вважаються «забрудненими» радіоактивними речовинами після аварії.
9. Аварія на Чорнобильській АЕС визнана найсерйознішою і найгіршою аварією в ядерній історії людства.
10. Область, що потрапила в списки «забруднених», визнали одним з найбільш унікальних світових заповідників з процвітаючою популяцією вовків, оленів, бобрів, орлів і інших тварин.
11. На кожному відреставрованому будинку в Чорнобилі є напис, де зазначено ім’я власника цієї нерухомості.
12. Витік радіації пофарбував ліс, що знаходиться неподалік, в яскраво рудий колір. З тих пір йому дали назву «Рудий ліс»
13. Білорусія отримала 70% шкідливого забруднення з Чорнобиля.
14. За даними Американської Комісії Ядерного Регулювання 28 працівників ЧАЕС померли протягом 4-х місяців після аварії.
15. Близько 97% радіоактивних речовин залишилися в напівзруйнованому саркофазі ЧАЕС.
16. Офіційні джерела стверджують, що потрібно буде до 100 років, перш ніж станція буде повністю списана.
17. 200 тонн радіоактивних матеріалів досі перебуває в реакторі Чорнобильської АЕС.

Додати коментар