Виховання патріота – обов’язок, право та місія сучасної освіти

Виховати патріота – означає наповнити повсякденне життя підлітка благородними почуттями, які забарвлювали б усе, що людина в цьому віці пізнає і робить.

(В. О. Сухомлинський. Народження громадянина)

Агресія російської федерації проти України вплинула на всі сфери нашого суспільства. У ХХІ столітті Україна за багато років спокійного життя та розвитку знову зіткнулася з війною на своїй території, яка актуалізувала значимість національно-патріотичного виховання як пріоритетного напряму діяльності держави та суспільства, щодо розвитку національної свідомості на основі суспільно-державних цінностей (самобутність, воля, соборність, гідність, незалежність), формування почуття патріотизму, поваги до Конституції та законів України.

Сьогодні спільними завданням школи, батьків, влади, громадськості є підготовка молодого покоління до компетентної та відповідальної громадянської участі. Важливий компонент громадянської компетентності особистості  – це вміння не лише почерпнути знання із різноманітних джерел, але й дати їм критичну оцінку, зважено спираючись на історичний досвід, змінювати життя конкретними справами.

Тому, в першу чергу, саме навчальний заклад має стати для кожної дитини осередком становлення громадянина-патріота України, готового самовіддано розбудовувати країну як суверенну, незалежну, демократичну, правову, соціальну державу, сприяти єднанню українського народу та встановленню громадянського миру й злагоди в суспільстві

Поділитись досвідом з даного питання 9 квітня 2024 року зустрілися вчителі  математики Переяславської територіальної громади в Переяславській гімназії №4 на педагогічному меседжі вчителя математики Лариси Мікули «Національно-патріотичне виховання на уроках математики»

Спікер поділилися власним досвідом формування національно-патріотичного виховання, зосередила увагу на ключових аспектах формування патріотизму здобувачів освіти на уроках математики й окреслила основні актуальні напрями подальшої роботи.

У ході круглого столу учасники заходу ділилися досвідом створення умов для формування національної свідомості та патріотизму здобувачів освіти.

Захід відбувся у доброзичливій атмосфері конструктивного спілкування.

Учасники семінару щиро вдячні за можливість проведення заняття Збройним Силам України.

Центр професійного розвитку педагогічних працівників

 

Додати коментар