Роз’яснення щодо нових правил виплат допомоги ВПО – брифінг Київської ОВА

З 1 березня 2024 р. виплата допомоги на проживання для ВПО була продовжена ще на 6 місяців для окремих категорій ВПО, які отримували її вже протягом одного-двох років. Про це під час брифінгу повідомив директор департаменту соціального розвитку та ветеранської політики КОВА Ігор Мещан.

Першочергово виплати були продовжені автоматично, без додаткового звернення для людей, які не мають можливості працювати: пенсіонерів, у яких середньомісячний сукупний дохід на одного отримувача в сім’ї менше 9 444 грн, дітей з інвалідністю віком до 18 років, тяжкохворих дітей, дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа віком до 23 років, а також батьків – вихователів і прийомних батьків. (детальніше – за посиланням).

22 березня Уряд прийняв постанову, якою уточнив перелік тих ВПО, які матимуть право на отримання виплат протягом ще 6-ти місяців.

Зокрема, щоб уникнути різночитань, постанова передбачає, що, крім інших, мають право на продовження допомоги ще на 6 місяців також такі категорії людей: 

  • особи з тяжкими формами захворювання, яким не встановлено інвалідність (та родини, в яких такі особи проживають);
  • діти, які влаштовані в сім’ї патронатного вихователя; патронатні вихователі; діти, тимчасово влаштовані в сім’ю родичів, знайомих, прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу.

Якщо середньомісячний сукупний дохід на одного отримувача в сім’ї менше 9 444 грн:

  • особи, які доглядають за дитиною до 3 років або дитиною, яка потребує догляду, до 6 років;
  • сім’ї, що мають дітей до 18 років та/або до 23 років, які є студентами денної або дуальної форми навчання в закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти;
  • студенти, які звертаються самостійно, віком до 23 років;
  • особи з інвалідністю ІІІ групи;
  • сім’ї пенсіонерів.

Крім того, право на продовження допомоги на додаткові 6 місяців також отримали особи, старші за 55 років.

Також продовжено період подання заяв на перепризначення виплат для ВПО до 30 квітня 2024 р. При цьому навіть ті, хто подадуть заяви у квітні, отримають кошти із врахуванням березня.

Якщо людина подає заяву у травні, то допомога буде призначена з місяця звернення, тобто також з травня.

«Протягом 2-х місяців після призначення допомоги, ВПО, які не працюють і не доглядають за дітьми чи особами з інвалідністю, мають сприяти своїй зайнятості. Тобто стати на облік в Центр зайнятості або зареєструватися як фізична особа-підприємець та розпочати відповідну діяльність. Якщо після перепризначення допомоги, людина не зробить цього, – виплату допомоги буде припинено», – підкреслив Ігор Мещан.

Довідково

Наразі кількість осіб, хто став внутрішньо переміщеною особою, або повторно перемістився на територію Київської області сягнула 312 тисяч чоловік.

Додати коментар