У Переяславі почнуть писати підкасти й аудіотреки: для молоді відкрили безкоштовну студію “Контента”

Друга в Україні мобільна аудіовізуальна студія “Контента” запрацювала в Переяславі. Сьогодні платформу для створення подкастів, треків, кліпів та іншого аудіо- й відеоконтенту презентували в молодіжному центрі “Зустріч”. Які можливості відтепер відкриваються для підлітків і молоді нашого міста, розповідає Переяслав.City.

Крута інтерактивна платформа

– Нам би доступ до такої студії тоді, як зароджувався “Драбадан”. Для молоді “Контента” – це якісна платформа для самореалізації та креативного розвитку – прокоментував появу аудіовізуальної студії в Переяславі Андрій Корж, керівник гурту “Драбадан”.

Марк Мельник, керівник студії звукозапису ЦКМ, зауважує, що “Контента” є крутим інтерактивним стартапом для молодіжного інтерактиву. Підлітки та молодь приходитимуть сюди аби навчитися створювати аудіовізуальний продукт на безоплатній основі. На думку Марка, це надзвичайно крута можливість.

Дуже класний ідея. Студія багатофункціональна і оснащена всім необхідним обладнанням для професійної роботи під час створення подкастів, запису власних треків тощо.

– Крім того, молодь тут може розширювати свій кругозір, обмінюватися ідеями, працювати над спільними проектами. У нашому місті з’явився крутий майданчик для розвитку – не треба вкладати кошти і шукати інструменти, – акцентував переяславець.

Марк уже планує, як буде використовувати технічне оснащення студії у своїй роботі, а також для реалізації різних цікавих проектів. Після презентації навіть спробував розібратися, які можливості вона має.

Перелік функціоналу студії, насправді, широкий:

  • запис вокалу;
  • інструментальний аудіозапис;
  • зведення треків;
  • запис стрімів;
  • прямі ефіри на платформах соцмереж чи в YouTube;
  • створення подкастів;
  • робота з ліцензійним програмним забезпеченням;
  • фотоконтент;
  • оформлення візуалу;
  • проведення воркшопів тощо.

Як “Контента” потрапила до Переяслава

Андрій Іващенко, керівник молодіжного центру “Зустріч” розповів, що знайомство з представниками громадського об’єднання “Культурна платформа Закарпаття” і, власне, нинішня з ними співпраця є приємною випадковістю:

– Мені подзвонили якось хлопці з ЮНІСЕФ і кажуть “Андрій там є крута команда, вам треба поспілкуватися, можливо, зійдетесь у певних ідеях”. І от через деякий час “Культурна платформа Закарпаття” вже приїздить до нас із проектом “Спільно Кемп”, програма якого є креативною і розроблена для підлітків та молоді 10-19 років. Після насиченого тижня нашої співпраці в Переяславі, вони розказали мені, що планують реалізувати інтерактивний проект, щось, на кшталт, куточка, де б молодь могла розвивати аудіовізуальне мистецтво. Це, звичайно ж, мене зацікавило.

Згодом, Яна телефонує і повідомляє: “Андрій, ми вже відкрили аудіовізуальну студію в Чернігові, а от друга їде до вас”. І ось – ми маємо в молодіжному центрі студію “Контента”.

Обладнанням, яке має студія, може скористатися кожен, кому це цікаво і хто займається музикою, блогінгом чи створює контент. І при цьому, абсолютно безкоштовно. Однак, додає Андрій Іващенко, варто розуміти, що студія “Контента” не є власністю міста чи молодіжного центру.

– ГО “Культурна платформа Закарпаття” та ЮНІСЕФ передали нам студію в, так би мовити, безоплатну оренду і термін використання “Контенти” молоддю Переяслава залежатиме від того, який на її базі буде створюватися продукт. Тобто, для авторів проекту важливо щоб був позитивний результат використання інтерактивного аудіовізуального майданчика.

– Відбір молодіжних осередків, де запрацюють аудіовізуальні студії, ще триває, – зауважила Яна Полупанова, комунікаційна директорка ГО “Культурна платформа Закарпаття”. – У Переяславі ми відкрили тільки другу таку. Загалом їх буде 20. До міст чи селищ, у яких вони мають з’явитися, наша організація висуває певні вимоги. Тобто, громади мають відповідати кільком критеріям. Найперше – це бажання підлітків та молоді розвиватися, другий фактор, не менш важливий – наявність “притомних” дорослих, як працюють з молоддю, готові підтримувати молодіжні ініціативи та допомагати в їхніх починаннях. У Переяславі такою людиною точно є Андрій Іващенко. Вашому місту і нам з таким куратором молодіжного центру пощастило.

Звертаємо ми ще увагу на інфраструктуру населеного пункту. Зрозуміло, що наявність навчальних та позашкільних закладів, особливо музичних шкіл, а також коледжів, центрів профтехосвіти та університетів, шанси громади на отримання студії “Контента” підвищують, бо це, власне, своєрідні “кузні” молодих, креативних, творчих і активних людей.

Ми надаємо молодіжним осередкам громад студії “Контента” у першу чергу для того, щоб молодь мовила до молоді!

Про студію “Контента”

“Контента” – це аудіовізуальна студія, придатна для індивідуальної студійної роботи та проведення групових занять і лекцій. Тут можна записувати вокал і музичні інструменти, зводити їх у власні музичні треки. Також студію можна використовувати для запису та зйомки подкастів, організації трансляцій.

“Контента” створена для підлітків й молоді. Проєкт розроблено ГО “Культурна платформа Закарпаття” (засновник Євген Забарило) та архітектурним офісом ФОРМА за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні. У 2024 заплановано відкриття 20 осередків у молодіжних центрах.

Студія представляє собою своєрідний багатофункціональний кейс, у якому є меблі для створення самої студії звукозапису, облаштування місця для проведення лекцій чи молодіжних івентів, мікрофони, навушники, фотоапарат, штативи, світло, різні кабелі, колонки, мікшерний пульт тощо.

 
У цій студії підлітки та молоді люди реалізовуватимуть право на творче самовираження, розвиваючи власні проєкти. “Контента” працюватиме за графіком молодіжного центру, і в ній молодь може скористатися всім обладнанням безкоштовно.

– Ця студія – новинка і потужна база для креативної молоді. Тепер можна прийти і просто спробувати щось робити. І що більше спроб, то більший успіх, – підкреслив під час презентації “Контенти” засновник громадського об’єднання “Культурна платформа Закарпаття” Євген Забарило.

Додати коментар