У Переяславі з нагоди Дня українського добровольця нагородили місцевих військових та волонтерів: фоторепортаж

У Переяславі з нагоди Дня українського добровольця нагородили місцевих військових та волонтерів. Свідком урочистої події, яка відбувалася у стінах Університету Григорія Сковороди в Переяславі, був і кореспондент Proslav.

У Переяславі з нагоди Дня українського добровольця нагородили місцевих військових та волонтерів: фоторепортаж
У Переяславі з нагоди Дня українського добровольця нагородили місцевих військових та волонтерів

З 2017 року в Україні 14 березня відзначають День українського добровольця – саме у цей день рівно 10 років тому перші 500 добровольців відправилися на тренувальну базу в Нових Петрівцях, що під Києвом. Внесок першої хвилі добровольців складно переоцінити. Добровольчі батальйони дали змогу провести мобілізацію і підготувати професійну заміну добробатам.

У цей день до присутніх у залі представників Добровольчого формування Переяславської територіальної громади №2 звернувся міський голова Вячеслав Саулко:

«Історія цього свята підбирається до першого десятиліття, але я ніколи не забуду ті події лютого 2024 року, коли перші добровольці, самооборонці нашої громади, стали до руху опору в захисті рідного краю. Пригадую, коли я привіз до міської ради «Камаз» автоматів, то на них чекало півтори тисячі чоловіків. Це були цивільні люди, починаючи від студентів до дідів за 80 років. Ви пам’ятаєте як ми рили окопи, як ставили бліндажі, встановлювали протитанкові їжаки. Згодом устаткувався формат Добровольчого формування нашої громади. Хто зна, як було б, аби не було вас. Дякуючи Богу і вам ми вистояли. Я пишаюся і дякую Вам! Я готовий надавати вам допомогу! Я дякую присутнім тут жінкам-захисницям, дякую медикам і волонтерам, університету в особі Віталія Коцура, який підставив плече місту в перші дні війни», – зазначив Саулко та, серед іншого, офіційно передав відповідне підписане розпорядження про призначення нового керівника ДФТГ №2 Олега Ворошиловського.

 
У Переяславі з нагоди Дня українського добровольця нагородили місцевих військових та волонтерів: фоторепортаж

Від імені Переяславської міської ради Вячеслав Володимирович нагородив 10 представників ДФТГ №2 подяками. Про кожного мав і розповів особливу історію, висловив тепле ставлення, сказав теплі слова побажань.

Надалі слово тримав ректор Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталій Коцур.

У Переяславі з нагоди Дня українського добровольця нагородили місцевих військових та волонтерів: фоторепортаж

«Коли ми отримали повномасштабну агресію то ми не мали жодних сумнівів щодо того, де бути в цей час. Ми не могли покинути альма-матер на призволяще, та й усе починалося з університету фактично. Хочу вам всім подякувати. Багато з тих хлопців, які у перші дні війни прийшли до університету і стали до лав формування нині служать в Збройних Силах України, багато хто отримав поранення. Ви знаєте, що ми їм допомагаємо. Попередній командир ДФТГ №2 Олександр Дронь теж нині служить – хай його минають кулі і все буде добре. Хочеться подякувати й чинному командиру формування Олегу Віталійовичу, якого сьогодні легітимували, так би мовити. Покладаємо на нього великі надії. ДФТГ – це нерозривна сила, і багато сковородинівців є його членами. У нас є своє бачення, своя ідеологія. Ми маємо велике значення, насправді. Ціную кожного, завжди підтримаю» сказав Віталій Вікторович, поділився предметними планами і надіями на майбутнє. Позаяк заклад не має відзнаки добровольця, то у цей день понад десяток волонтерів міста та університету, які й донині акумулюють значні ресурси для війська, були нагороджені відзнакою Вченої ради університету, медаллю «Волонтер України».

Нагороди добровольцям громади від Бориспільської районної ради передав депутат Юрій Бобровнік. У вітальній промові він зупинився на безпекових викликах, які долають добровольці у Переяславі. Підкреслив, що цю роботу відзначають силовики. Юрій Вікторович наголосив на тому, що багато переяславських добровольців пішли воювати у першу і другу хвилі мобілізацію – дехто отримав поранення, один військовий повернувся «на щиті». Усі, хто пішов служити, нині вдячні ДФТГ №2 за те, що вони організували навчання, знайшли інструкторів і дали ті знання, які стали їм в нагоді на передовій.

Насамкінець зібрання близько сотні нагород представники Добровольчого формування №2 Переяславської територіальної громади отримали з рук офіційно представленого командира Олега Ворошиловського. Його промова також була спрямована на проговорення планів на майбутнє добровольців Переяславщини, їхнього формування.

Додати коментар